Mercedesova nova generacija benzinskih i dizel motora

Mercedesova nova generacija benzinskih i dizel motora Izvor: Auto magazin

Redakcija Auto magazina imala je čast da prisustvuje svetskoj promociji nove generacije Mercedesovih benzinskih i dizel motora, a pored toga obišla je i novi test centar.

U Sindelfingenu, predgrađu Štutgarta, nalazi se razvojni centar i jedna od fabrika Mercedesa. Nedaleko od fabrike, put ide paralelno sa prugom. Tu nailazimo na verovatno najskuplji "pejzaž" ka kugli zemaljskoj - kompozicija voza priprema se za put. A na njoj u dva nivoa parkirani su konzervirani automobili "E-klase", zatim limuzine "S-klase", pa onda poneki "majbah" i tako redom nekoliko kilometara.

Zadivljujući prizor koji nam suferiše da smo stigli, piše Auto magazin. Naime, fabrika u Sindelfingenu zadužena je za proizvodnju ovih najprestižnijih modela Mercedesa.

Ulazimo u ogromnu halu koja je opremljena po ukusu ljubitelja snage i tehnike. Na postoljima su izloženi novi motori, njih pet - dva dizela i tri benzinca. Pored njih na stolovima izložene su nove komponente koje se ugrađuju u njih.

Vedri i nasmejani, halom se šetaju konstuktori odgovorni za ovo remek delo tehnike, spremni da odgovore na svako pitanje, bez ikakvog ustručavanja, ili skrivanja detalja.

mercedes, testiranje Izvor: Auto magazin

Ulazimo u novu zgradu u kojoj je napravljen test centar za automobile. Mercedes je u ovo zdanje uložio 600 miliona evra, pa ipak ne želi da objektivi kamere butu upereni baš u svaki kut laboratorija. Doduše ne uzimamo im za zlo, jer su nam dostavili svoje fotografije, piše Auto magazin.

Test laboratorije su izgrađene sa ciljem da se motori, menjači i elektronika novih modela "uštimuje" i uklopi do savršenstva, pri čenu se teži da se postigne specifičan osećaj u vožnji koji krasi svaki od Mecdesesovih automobila. Na primer, način na koji se brzine neprimetno i glatko menjaju u "komfor" modu sa deličično pritisnutim gasom ne sme da bude isti kao, recimo, u "sport" modu sa punim gasom, kada vozač od automobila očekuje trzaj koji poboljšava vozački užitak.

Upravo se takvo ponašanje podešava do perfekcije. Sigurno ste pomislili: Valjci, kao valjci. Ali ne! Ceo sistem se nalazi u hermetičkim komorama koje mogu da simuliraju vožnju od minus 30 do plus 50 stepeni celzijusa, nadmorsku visinu do 5.000 metara i različitu vlažnost vazduha. Na taj način inženjeri mogu da "voze" automobile po svim mogućim svetskim stazama i bogazama i otkriju kako će se mehanika ponašati u različitim vremenskim uslovima.

mercedes, testiranje Izvor: Auto magazin

Ono što je bitno, elektronika "vozi" automobil uvek na jednaki način, po unapred snimljenom režinu nastalom na postojećim, realnim putevima, tako da će različiti modeli automobila uvek prolaziti kroz identična naprezanja, što je bitno prilikom upoređivanja rezultata. Drugim rečima isključen je ljudski faktor i idealizovani su vremenski uslovi. Mnogi će pomisliti kako je ovo nepotrebno preterivanja, ali je ovo samo dokaz dokle je Mercedes spreman da ide ne bi li postigao automobilsko savršenstvo.

Naravno, testiranje pojedinačkih motora na klupi, kao i stvarne test vožnje nisu ukinute i one su bitan deo razvoja novog automobila. Tek na kraju, pre početka serijske proizvodnje, automobili dolaze na konačno podešavanje u novu laboratoriju.

Vreme je da se družimo sa novim motorima. Foto oprema nam je vraćena kako bi mogli da zabeležimo svaki detalj. Tri benzinac i dva dizelaša spadaju u jednu familiju koja deli mnoge komponente. Pre svega tu je činjenica da je blok motora napravljen od aluminijuma, dok su klipovi napravljeni od kovanog čelika, što do sada nije bio čest slučaj. Takođe, motori imaju istu zapreminu cilindara od 500 ccm, kao i razmak između stublina od 90 mm. Ipak, motori se donekle razlikuju međusobno po prečniku i hodu klipa.

motor, mercedes Izvor: Auto magazin

Upoznavanje počinjemo od najvećeg izloženog, a to je benzinac V8 bi-turbo sa oznakom "M 176". Ono što odmah primećujemo je postavka turbo punjača, koji su montirani na izduvne grane koji se nalaze sa unutrašnje strane V motora, tako da se nalaze visoko između redova cilindara. Odmah na njih se nastavljaju katalizatori (koje ne vidite na fotografiji).

Ovaj motor namenjen je restilizovanoj "S-klasi" koja će biti predstavljena uskoro i vrlo je sličan sportskim motorima koji pokreću "AMG" verzije. Iz zapremine od četiri litra razvija snagu preko 350 kW (476 KS), dok je maksimalni obrtni moment veći od 700 Nm. Motor ima varijabilno upravljanje vremenom otvaranja ventila sa razlikom od čak 40 stepeni.

Ono što je velika novina kod ovog motora je sistem za deaktivaciju cilindara. Ovaj sistem postoji već nekoliko decenija, ali je Mercedes bitno pojednostavio stvari i povećao efikasnost celog procesa. Naime, deaktivacija rada cilindara se vrši pre svega mehanički. Bregasto vratilo je napravljeno iz nekoliko delova.

Kada elektronika zaključi da su se stekli uslovi za delimičan rad notor, a to je između 900 i 3500 o/min sa maksimalno polovičnim opterećenjem, aktuatori bukvalno sklanjaju u stranu bregastog vratila, tako da ono nema kontakt sa ventilom. Na taj način i usisni i izduvni ventili ostaju zatvoreni. Prekida se ubrizgavanje goriva i paljenje. Na taj način se bitno smanjuju pumpni gubici motora, koji ima 10 do 12 posto manju potrošnju goriva nego kada bi radili svi cilindri.

motor, mercedes Izvor: Auto magazin

Sledeći motor koji vam prikazujemo je možda još veći biser tehnike, jer ima uključenu elektrifikaciju. U pitanju je redni benzinski šestocilindraš koji iz zapremine od tri litra razvija snagu veću od 408 KS i maksimalni obrtni moment veći od 500 Nm. Novi motor je gotovo jednako kompaktan kao V6 kojeg menja jer ne postoji sistem kajiševa. Naime, sve sporedne agregate, poput pumpe rashladne tečnosti, kompresora klima uređaja i pumpe ulja pokreću elektromotori koji rade na naponu od 48V.

U okviru zamajca motora ugrađen je elektro-motor/generator snage 15 kW. Njegova uloga je da vrlo brzo i neprimetno startuje benzinski motor i pri najmanjim obrtajima pomogne svojim obrtnim momentom. Tada na svenu stupa prvi kompresor koji takođe radi na struju. On je aktivan sve dok klasični veliki turbo punjač ne postigne optimalni pritisak. Na ovaj način stvoren je motor koji bukvalno trenutno deluje na komandu gasa i ima izuzetno povoljnu krivu snage i obrtnog momenta.

motor, mercedes Izvor: Auto magazin

Tu je i dvolitarski četvorocilindrični benzinac, koji ima turbo punjače sa "tvin skrol" tehnologijom. I on ima električni "starter-generator", s time što sistem nije direktno inkorporiran u zamajac, već je spojen zupčastim kajišem. Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji, maksimalna snaga mu iznosi čak 370 KS.

Dizel motori su dobili specijalnu komoru sa sagorevanje u okviru glave klipa. Sistem za ubrizgavanje goriva poslednje generacije ima pritisak od čak 2500 bara, dok EGR sistem ima deo sa visokim i deo sa niskim pritiskom. Šestocilindrični redni motor zapremine tri litra razvija snagu od 313 KS, a testovi pokazuju da je motor do 13 posto štedljiviji od V6 dizela koji zamenjuje. Slično je i sa dvolitarskim dizelašem snage 195 KS koji zamenjuje motor zapremine 2,1 litar.

Nova generacija motora pokazuje nam da je tu tehničkom i tehnološkom smislu Mercedes doveo agregate sa unutrašnjim sagorevanjem gotovo do samog limita.

Autor teksta: Ivan Katunac

Tagovi: Mercedes , automobili

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lucky

Bravo za tekst. Lepo je videti da proizvodjaci i dalje zele motore sa unutrasnjim sagorevanjem, ali i kupci. Mercedes je uvek bio bencmark za sve, i sa novim motorima nastavlja to da bude. Svaka cast.

22 1

Kosta

Ništa to. Samo električni motori sa običnim dopunjavanjem na el. utičnicu i radijusom od 500km. E, to moze...

9 13

Vozač

Nigde ni reči o filteru čestica za benzinske motore koji MB već ugrađuje u S 500?

12 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo