Komesar Saveta Evrope zabrinut zbog presude NIN-u

Komesar Saveta Evrope zabrinut zbog presude NIN-u Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks izrazio je zabrinutost zbog mogućih negativnih posledica presude nedeljniku NIN, po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

"Zabrinut sam zbog mogućeg negativnog uticaja koji bi na slobodu medija mogla da ima odluka Višeg suda u Beogradu", prema kojoj nedeljnik NIN kao kaznu treba da plati 300.000 dinara zbog povrede časti i ugleda ministra Stefanovića, naveo je Muižnieks na Fejsbuku.

Prema dobro utvrđenoj praksi Evropskog suda, granice prihvatljive kritike su "šire u pogledu političara nego za privatna lica", podsetio je Muižnieks.

Srpsko pravosuđe mora da obezbedi da sudska praksa u slučajima klevete bude u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda, naveo je komesar.

Političari, sa svoje strane, treba da budu otvoreni za javne kritike i da spreče aktivnosti koje mogu imati negativan efekat na slobodu izražavanja, posebno za novinare.

Viši sud odredio je da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300.000 dinara, kao i troškove postupka zbog toga što je list povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova objavljivanjem teksta "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale".

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bor

@Pinki, pa valda smo i mi Evropa ili bar hocemo da budemo.

1517 2

Branka

...dobro ste se SETILI i nas ovde u Srbiji...? Sta ste cekali do sada?!

39 1237

SUNJIVO LICE

Ma šta pričaš. Uvredio našeg dr. Nešicu ni krivog ni dužnog pa fa prođe nekažnjeno. Gde to još ima.

39 957

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo