Ovo je do sada restitucijom vraćeno SPC

Ovo je do sada restitucijom vraćeno SPC Izvor: N1

Srpskoj pravoslavnoj crkvi do sada je, restitucijom, vraćeno ukupno 52.871 hektar zemljišta I 47.433 kvadrata objekata, rekli su za N1 u Agenciji za restituciju.

Kako navode, SPS je vraćeno pravo svojine ili dato pravo svojine na drugoj odgovarajućoj imovini

Po njihovoj proceni, do sada je vraćeno 45% oduzetih površina objekata, jer su u jednom broju zahteva kao površine objekata navođene površine samih parcela na kojima su se objekti nalazili, što u najvećem broju slučajeva nije ista površina.

“Ovo je posledica činjenice da zemljišne knjige nisu vodile podatke o površinama objekata, već samo površinama parcela (zemljišta), a zahtevi su postavljeni na osnovu podataka iz zemljišnih knjiga”, navode u Agenciji za restituciju.

Neki od vraćenih objekata su poslovni prostori u Bulevaru kralja Aleksandra br. 17 (JAT, Simpo..) i „dvorišna“ zgrada, stanovi i poslovni prostori u Bulevaru kralja Aleksandra br. 20 u Beogradu,poslovni prostori na Terazijama 22, 13 stanova u zgradi na Studentskom trgu u Beogradu, poslovna zgrada u ul. Zmaj Jovinoj br. 4, u Novom Sadu.

SPC-u je vraćena zgrada „Preparandija“ u Somboru, četiri poslovne zgrade u Sremskim Karlovcima, zgrada u Kraljevu a vraćena je i slika „Portret Mihajla Pupina“, rad Uroša Predića.

infografika crkva Izvor: N1

Postupak “crkvene” restitucije, odnosno vraćanje crkvama i verskim zajednicama oduzetog prava svojine na imovini bi do kraja ove godine trebalo da bude završen u više od 90% predmeta, navode u Agenciji za restituciju.

Kad je u pitanju tzv. opšta restitucija, vraćanje in natura bi trebalo biti privedeno kraju za oko godinu i po dana, dok bi ceo postupak opšte restitucije (koji je, uslovno govoreći, podeljen u dva stepena: naturalno vraćanje i obeštećenje) trebao biti okončan u periodu od pet do sedam godina.

Tagovi: SPC , porez , restitucija

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

neno

I treba da se vrati,samo vidim da do sada je vraceno sve koliko je i vredelo,a kod mene tek treba da se vrati obestecenjem plac koji trenutno vredi deset puta vise nego sto ce restitucija da proceni,koje ja necu sigurno prihvatiti,kad je moglo do sada realno vracanje nije uredu da mi ostali ostanemo sa simbolicnim obestecenjem!

1 0

popovi i crkva

Gnusni su, ali gnusni.

7 3

Jovana

U Holandiji, jos davno, kada su videli da se popovi bogate i redjaju zlato, prosto su im samo ukinuli beneficije i danas, eto imate crkve koju su rentirane u diskoteke ili neke druge namene. U mom komsiluku je crkva preuredjena u sportsku salu za decu. Licno verujem da je ovo jedini pravi put.

8 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo