Hrvatsko ministarstvo kritikovalo govor Vučićevog izaslanika

Hrvatsko ministarstvo kritikovalo govor Vučićevog izaslanika Izvor: N1

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske oštro je danas kritikovalo govor izaslanika premijera Srbije Vladimira Božovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu, uz ocenu da je koristio "iste teze kao Slobodan Milošević".

"U svom govoru na prijemu SNV-a u Novinarskom domu, Vladimir Božović, izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije, koristio je iste teze kao i Slobodan Milošević, posebno kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i nameri Srbije da ih 'brani svim raspoloživim sredstvima'", saopštilo je hrvatsko Ministarstvo.

U saopštenju se ocenjuje da je "takav diskurs vredan svake osude, što je ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir učinio i lično preneo Božoviću na prijemu u Novinarskom domu".

"Kao što je u svom obraćanju danas na prijemu SNV-a naglasio predsednik Vlade Andrej Plenković, Hrvatska je nakon pravednog odbrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske agresije ostvarila slobodu i nezavisnost, te i dalje želi graditi društvo na temelju najviših demokratskih vrednosti i na poštovanju ljudskih i manjinskih prava", naglašeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Izlasnik predsednika Vlade Srbije Vladmir Božović danas je na prijemu SNV u Zagrebu kritikovao hrvatsku politiku prema Srbima, a Srbima u Hrvatskoj poželeo "ostvarivanje svih prava kao što ih Srbija garantuje Hrvatima".

On je na kraju svog govora "obećao" Srbima da će ih Srbija "u svim problemima i iskušenjima, kada god budu ugroženi, braniti svim raspoloževim sredstvima". 

Božović se osvrnuo na Plenkovićevu izjavu da će Vlada 2017. godine pokrenuti najširi mogući društveni dijalog o prošlosti i težiti ka najširem mogućem društvenom konsenzusu, ponovivši reči premijera Aleksandra Vučića "da se nadamo da nikada više neće biti Jasenovca, da nikada više neće biti Oluje, da nikada više neće biti ubijanja ni progona".

Takođe je ponovio da Beograd traži za Srbe u Hrvatskoj ono što jamči i daje Hrvatima i drugim manjinama u Srbiji. "Ni pedalj više ni pedalj manje", rekao je Božović i izneo podatak da je od 570 udžbenika potrebnih za program srpskog školovanja u Hrvatskoj štampano njih samo 115. Ponavljajući nužnost saradnje i zajedništva, istakao je "da se ne trebamo deliti na Hrvate i Srbe, katolike i pravoslavce".

"Postoje samo ljudi i neljudi, čovek i nečovek", rekao je Božović.

Izvor: N1

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

max

Kada probaju naše čokolade onda neka kritikuju.

119 1

kolo

Zasto ne kritikuju svoje politicare koji uoprno propagiraju "za dom spremni "?

105 1

Sanja S

Hrvatima nikad nije odgovaralo ništa srpsko niti će.

129 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo