Novinarska i medijska udruženja: Puna podrška NIN-u

Novinarska i medijska udruženja: Puna podrška NIN-u Izvor: Logo

Novinarska i medijska zajednica saopštila je da pruža punu podršku redakciji NIN-a u osporavanju prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, koji je odlučio da je taj nedeljnik povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića objavljivanjem teksta "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale.

Viši sud odredio je da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300.000 dinara, kao i troškove postupka.

U saopštenju NUNS-a, UNS-a, Asocijacije medija, NDNV, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Lokal presa i fondacije "Slavko Ćuruvija" navodi se da obaveza da državni funkcioneri trpe javnu kritiku nije propisana s ciljem da se ograniči njihov rad, već da se proširi prostor za slobodu javne reči i javni dijalog.

"Presuda Višeg suda u Beogradu predstavlja zabrinjavajuću poruku medijima šta može da im se dogodi ako negativno pišu o državnim funkcionerima", navela su novinarska i medijska udruženja i dodala da su zaprepašćena tvrdnjom sudije Slobodana Keranovića da novinarski stav o političkoj odgovornosti jednog ministra spada u "nedopuštene", "neistinite" i "nedozvoljene informacije".

"Zabrinuti smo za slobodu izražavanja u Srbiji ako se oštra kritika rada ministra, obrazložena u rečenicama u kojim novinarka Sandra Petrušić pravi jasnu razliku između izričitih tvrdnji i pretpostavki, na sudu proglašava za 'nedozvoljenu informaciju'. Kako novinaru može biti 'nedozvoljeno' ono što mu je posao: da prikuplja informacije i da na osnovu prikupljene građe sugeriše moguće zaključke", piše u saopštenju.

Dodaje se da je veoma zbunjujuće i kontradiktorno to što sudija u presudi priznaje da sud "nije mogao, a nije bio ni nadležan da utvrđuje ko su organizatori događaja u Hercegovačkoj ulici", ali ipak dodaje da je isti sud "svakako utvrdio da su neistinite informacije da je tužilac (odnosno Nebojša Stefanović) bio organizator, učesnik i pomagač" rušenja u Savamali.

Novinarska i medijska zajednica je, kako se navodi, veoma radoznala kako će se o tako eksplicitnoj prezumpciji nevinosti ministra izjasniti Apelacioni sud koji će o presudi odlučivati u drugostepenom postupku, po žalbi NIN-a i da li je tužilaštvo koje vodi istragu obavešteno o izričitom stavu sudije i hoće li taj stav uticati na istragu.

"Razgraničenje između kritičkog stava i činjenične tvrdnje glavno je pitanje spora", navodi se u saopštenju i izražava nada da će se Apelacioni sud temeljnije od Višeg suda posvetiti toj dilemi, koja je jedno od glavnih poprišta bitke za slobodu mišljenja u celom svetu.

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

Puna podrska NIN-u!!

5 0

Hrabro i bez stajanja

Sramota jedne države! Puna podrška NIN-u! Nadam se da ce posle ovoga još više ljudi da vas čita a da će ovi otići u istoriju zauvek kao najgori političari sa ovih prostora i to što pre!

1371 3185

Gaga

Podrska NIN-u!

2054 4365

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo