Obustavljena istraga protiv Bogoljuba Karića

Obustavljena istraga protiv Bogoljuba Karića Izvor: N1

Istraga protiv biznismena Bogoljuba Karića zbog sumnje da je prilikom privatizacije Mobtela oštetio budžet Srbije obustavljena je u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv Bogoljuba Karića zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Istraga je obustavljena i protiv Vidomira Parežanina, Pante Uroševića, Miše Kuzmanovića i Smilje Mladenović, saopštilo je Tužilaštvo.

Bogoljub Karić nestao je iz Srbije 2006. godine, nakon čega je za njim raspisana poternica.

Istraga za navedeno krivično delo vođena je zbog sumnje da je, u periodu od aprila 1994. godine, do februara 1997. godine (delimično za vreme međunarodnih sankcija), tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije "Srbija BK PTT doo - Mobtel" i unošenja osnivačkog kapitala, tada okrivljenom Bogoljubu Kariću i preduzeću "BK trejd Inc", suosnivaču "Mobtela", pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 21.980.551,98. američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrednosti unete opreme.

Istraga je započeta zahtevom za istragu Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu 18.02.2006. godine.

Izvor: N1

Rešenjem Republičkog javnog tužilaštva od 22.06. 2006. godine predmet je poveren u stvarnu nadležnost Okružnom javnom tužilaštvu - Specijalnom tužilaštvu, sada Tužilaštvu za organizovani kriminal, a istragu je od tada, pa do 07.12.2011. godine sprovodio Viši sud u Beogradu, Posebno odeljenje, a od tada, u skladu sa izmenom zakona, Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Nakon što je preduzelo niz radnji, tužilaštvo je 2015. godine odbilo kao suvišne predloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji, posle čega je sud usvojio žalbe odbrane izjavljene na odluku tužilaštva i naložio ispitivanje većeg broj svedoka i pribavljanje brojnih materijalnih dokaza.

" Novim veštačenjem je utvrđeno da je prilikom unošenja osnivačkog kapitala u „Mobtel“, odnosno prilikom nabavke i isporučivanja opreme potrebne za izgradnju sistema i rad ovog preduzeća, suosnivač BK Trade“ Inc. imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužne troškove u navedenom iznosu, koji nisu prikazani prilikom fakturisanja, iz čega je proizišao zaključak da nije pribavljena protivpravna imovinska korist", saopšteno je iz Tužilaštva.

Takođe je obustavljena istraga koja je vođena protiv Bogoljuba Karića, Sretena Karića i Olge Erdeljanović, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, jao i protiv Zorana Karića, Dragomira Karića i Olivere Nedeljković zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Karić: Pravda spora, ali dostižna

Bogoljub Karić se oglasio ovim povodom na njegovoj Fejsbuk stranici i zahvalio se svima koji su mu "pružali veliku podršku u nastojanjima da zajedno stvorimo bolju i lepšu Srbiju".

"Posle dvadeset godina sumnjičenja da sam navodno zloupotrebio položaj u privatnoj kompaniji, obustavljena je istraga koja je protiv mene vođena. Ponovo se potvrdilo staro pravilo da je pravda spora, ali dostižna", napisao je Karić i poručio "do skorog viđenja vas pozdravlja Vaš Bogoljub Karić".

Tagovi: Bogoljub Karić

Komentara 117

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Ko mlati ovolike minuse ?

3 0

kgb sou

Taman dolazi da ga hapsimo.

9 0

Alex

Docek ispred skupstine!

7 284

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo