Kuburović: Spremna prva verzija Zakona o poreklu imovine

Kuburović: Spremna prva verzija Zakona o poreklu imovine Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je prva verzija Zakona o poreklu imovine već spremna, pišu “Večernje novosti”.

Osim toga, Kuburovićeva navodi da bi ta verzija iduće nedelje trebalo da bude uobličena u prednacrt, koji će ići u javnu raspravu.

"Daćemo predlog da se imovina ispituje pet godina unazad. Ukoliko se utvrdi očigledna nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda koje ostvaruje, predložićemo da se takvima odredi porez i do 50 odsto procenjene vrednosti imovine", rekla je Nela Kuburović.  

Ona je rekla da bi okosnicu zakona trebalo da čini unakrsno ispitivanje imovine, odnosno poređenje prijavljenog poreza sa stvarnim stanjem.  

"Procenjivaće se da li visina stvarnog i naplaćenog poreza odgovara stilu života koji pojedinac vodi, u kakvom se miljeu kreće, s kim održava kontakte, da li je često u društvu osuđivanih lica", rekla je Nela Kuburović.  

Na pitanje koliko je realno da Ustav Srbije bude promenjen 2017. godine, ministarka pravde je rekla da to zavisi od toga da li će se amandmanima menjati samo pojedini njegovi delovi, ili će se menjati kompletan Ustav.  

"Predsednik Vlade je nagovestio da je možda realnije da se menja ceo Ustav, za šta je potreban politički konsenzus i vreme, a ni procedura nije jednostavna - morate imati dvotrećinsku većinu u Skupštini i odluka mora da bude potvrđena na referendumu", rekla je Nela Kuburović i podsetila da na putu ka EU Srbija mora da promeni Ustav.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mali preduzetnik

Ha, ha, u zadnjih 5 godina...

7 0

Nikola

Prvo ni jedan zakon ne moze retroaktivno da se primenjuje.Drugo poreski prekrsaji zastarevaju za 5 godina.A trece jel treba da pljuste tuzbe drzavi u Strazburu pa da mi posle vracamo.Jos nesto kakva je razlika predratnih burzuja cijim se potomcima vraca imovina.Zar neko misli da ima razlike izmedju Mitica cija je Slavija i mnogo zgrada u centru,i danasnjeg Miodraga Kostica.

5 5

Neca

Posle Savamale, ništa vam ne verujem. narednih decenija će mo se boriti za primenu zakona??

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo