Parlamentarni izbori bi imali loš uticaj na ekonomiju

Parlamentarni izbori bi imali loš uticaj na ekonomiju Izvor: Tanjug

Privreda Srbije je u 2016. godini ostvarila je relativno dobre rezultate - povećana je privredna aktivnost, smanjen je deficit tekućeg bilansa, inflacija je niska i stabilna, a formalna zaposlenost raste, zaključeno je na predstavljanju "Kvartalnog monitora".

"Dobri rezultati su rezultat solidnih ekonomskih politika: fiskalni deficit je prepolovljen, povećane su javne investicije, NBS je smanjila kamatne stope i donete su mere za rešavanje loših kredita. Ali to nije samo rezultat politika koje su vođene u državi, nego su na njega uticali opšti povoljni uslovi u svetu", kaže profesor Ekonomskog fakulteta i glavni urednik "Kvartalnog monitora", Milojko Arsić.

Arsić kaže da je pokrivenost uvoza izvozom u trećem kvartalu godine bila 80% što je, objašnjava, najviša u poslednjih nekoliko decenija.

Privredni rast u Srbiji je ipak manji od zemalja u regionu, što je posledica kašnjenja u sprovođenju fiskalne konsolidacije, navode autori i saradnici "Kvartalnog monitora". U narednoj godini očekivanja su da će se Srbija približiti zemljama u regionu, što jedino može biti moguće ukoliko dođe do visokih investicija.

U 2017. se očekuje nastavak pozitivnog trenda iz ove godine, prema ocenama ekonomista sledi povećanje privrednog rasta od 3%. Kada je reč o rastu zarada - u narednoj godini se može očekivati povećanje minimalne cene rada. Ipak, zaključak je da je sprovođenje reformi u 2016.godini usporeno zbog održavanja aprilskih parlamentarnih izbora, stoga predstavnici "Kvartalnog monitora" smatraju da bi održavanje ponovnih vanrednih parlamentarnih izbora u 2017. godini imalo loš uticaj na aktuelne ekonomske politike i reforme.

Izvor: N1

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Isidors

Lepo je čuti da postoji rast BDP-a jer će to omogućiti da budu i veća povećanja data u budućem periodu od države!

134 4

pao sa marsa

profesore gde vi predajete...negde iza duge,zemlji nepricavi,nedodjiji,tunguziji,sta bre prica ovaj covek

13 151

Gavrilo

Koju ekonomiju?

15 141

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo