Muzej Sigmunda Frojda gostuje u Beogradu

Muzej Sigmunda Frojda gostuje u Beogradu Izvor: Reuters

Muzej Sigmunda Frojda prvi put gostuje u Beogradu izložbom "Dakle, ovo je jači pol" koja će sutra biti otvorena u Kolarčevoj zadužbini.

Psihoanalitičko društvo Srbije, obeležavajući jubilej 160 godina od rodjenja Sigmunda Frojda, organizuje ovu izložbu u saradnji sa Bečkim psihoanalitičkim društvom i Muzejom Sigmund Frojd, a uz veliki doprinos Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji.

Kako je navela predsednica Psihoanalitičkog društva Srbije Jasminka Šuljagić za sajt Kaleidoskop, izložba se ne ograničava samo na stručnu javnost, već je otvorena i za širu publuku, a biće praćena konferencijom na kojoj će članovi Psihoanalitičkog društva Srbije, zajedno sa kolegama iz inostranstva, govoriti o mnogim aspektima ženskog pitanja danas.

"Dakle, ovo je jači pol" – ironična je aluzija kojom je, kako se priča, Ema Ekštajn jednom prilikom pozdravila Frojda. Iako ovako sažeta, citirana opaska sadrži u sebi mogućnost novih interpretacija prevladavajućih rodnih uloga. Kao pacijenti, ove žene su Frojdu omogućavale temelj za otkrivanje nesvesnog, i sam "otac psihoanalize" potvrdjivao je da je tretman koji je bio poznat kao "lečenje razgovorom" razvio sa njima zajedno.

Izložba će biti otvorena sutra u 17.30 i traje do 27. decembra.

Tagovi: Sigmund Frojd

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nesa

Sigmund je car.

11 1

dušan

Mogu odavde mnoooogo eksponata da ponesu. Evo mi ćemo da ih spakujemo.

7 0

Misko

nagradno pitanje: Ko treba prvi da poseti ozlozbu?

28 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo