Vulin: Jura pokazala ljudskost

Vulin: Jura pokazala ljudskost Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kompanija Jura, u slučaju radnice Violete Petrović, ponašala se u skladu sa zakonom, ali je pokazala da može da vodi računa i o ljudskosti, izjavio je ministar rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin i zahvalio toj kompaniji što je vratila radnicu na posao.

Kako zaštititi ljude poput Violete Petrović? U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku uveravaju da Zakon o radu dovoljno štiti zaposlene, dok sindikati, baš zbog poslednjih slučajeva, planiraju da predlože njegovu izmenu.

Član 12 Zakona o radu kaže da zaposleni ima pravo na odogovarajuću zaradu, kao i sva druga prava u slučaju bolesti, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti. Ali, to se odnosi na one koji su u radnom odnosu. Zato resorni ministar Aleksandar Vulin kaže da Jura, u slučaju Violete Petrović, nije uradila ništa nezakonito.

"Poslodavac je postupio u skladu sa Zakonom, ali smo kao i stotine puta do sada molili da se učini nešto da bi se pomoglo radniku koji je teško bolestan. Ovaj put smo naišli na razumevanje… Osim zakona postoji i ono što se zove ljudskost i humanost i eto Jura je pokazala da ume da vodi računa i ljudskosti i humanosti", kaže Vulin.

"Zaista se zahvaljujem i kompaniji Jura i lokalnoj upravi grada Niša što je radnica vraćena i što se razumelo u kakvom je teškom položaju", istakao je Vulin.

Vulin smatra da bi bilo lepo da se političke stranke i to, kako je naveo, na prvom mestu Demokratska stranka, uzdrže od pokušaja da slučaj obolele radnice politizuju.

"Ovo nema nikakve veze sa politikom. Poslodavac je postupio u skladu sa zakonom, ali smo kao i stotinu puta do sada molili da se pomogne radniku koji je teško bolestan. Ovaj put smo naišli na razumevanje", rekao je Vulin.

Sindikati smatraju da zakon treba da štiti zaposlene

Ne sme ministarstvo nikoga da moli da ljude vraća na posao, smatraju sindikati. Poslodavce treba naterati da striktno poštuju Zakon o radu, koji bi mogao i više da štiti zaposlene, smatra Ljubisav Orobović, predsednik Saveza samostalnih sindkata.

"SSS, ponudiće to i kolegama iz UGS, će od ponedeljka pokrenuti inicijativu za promenu Zakona o radu kada je u pitanju ovaj član. Jednostavno, kada je radnik na bolovanju, a radi na određeno vreme, pogotovo kada su u pitanju ovako teške bolesti, ne može dobiti otkaz“, rekao je Orbović.

Pre nego što se izjasni o ovoj ideji, ministar Vulin bi da sačeka zvaničan predlog sindikata. "Mi imamo obevezu da Zakon o radu promenimo do 2018. godine, da bismo ga uskladili sa evropskim zakonodavstvom, i to je rok u kojem ćemo se svakako kretati. Da li će se nešto menjati pre toga rano je da se izjašnjavam o tome“, naveo je Vulin.

Iako, prema rečima ministra, Inspekcija rada obavlja svoj posao i redovno proverava prijave o kršenju zakona, sindikati ocenjuju da je situacija, kada je položaj radnika u pitanju, nikad gora. Veliki broj njih, kažu, radi na crno, nekoliko stotina hiljada je pod različitim vrstama ugovora i bez prevelikih prava, dok je odgovornih i korektnih poslodavac isuviše malo.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca smatra da država treba da pomogne radnicima koji su u takvom položaju, a ne da se to stavi na teret poslodavcu.

Svaki put treba razmisliti da država kroz svoje socijalne fondove pomogne, zaključio je Atanacković.

Podsetimo, samohranoj majci Violeti Petrovıć, nije produžen ugovor u fabrici Jura dok je bila na bolovanju zbog karcinoma.

Poslodavac je danas, posle pritiska javnosti, ipak odlučio da Violeti ponudi novi ugovor.

Izvor: N1info

Komentara 43

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

nekitamo

bahatost bez granica

1 0

...

Sta bi sa radnicima u fabrici u Svilajncu? Mesec dana vas pozivaju da resite problem. Ne treba da budete humani samo radite svoj posao i mnogo problema ce biti izbegnuto! I vi i ostali ministri! Ako niste sposobni za toliko tu vam i nije mesto!!!

38 0

Alibunar

Sram te bilo za neljudskost treba da se svi aktiviraju da bi zena dobila pravdu

35 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo