Blic: Predsednički izbori 9. aprila, a možda i parlamentarni

Blic: Predsednički izbori 9. aprila, a možda i parlamentarni Izvor: N1

Izbori za predsednika Srbije održaće se druge nedelje aprila, odnosno 9. aprila, a tog dana bi mogli biti održani i i vanredni parlamentarni izbori, iako je ta opcija manje verovatna, piše dnevni list Blic.

Kako navodi taj list, aktuelna vladajuća većina bi na predstojećim predsedničkim izborima na proleće 2017. godine mogla da ima čak tri predsednička kandidata, a najveća nepoznanica je da li će na njima učestvovati i lider Srpske napredne stranke i aktuelni premijer Aleksandar Vučić.

Osim njega, očekuje se kandidatura i predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

"Iako se u Nemanjinoj 11 nezvanično navodi da bi zajedno sa predsedničkim mogli biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori, to je trenutno manje izgledno. Razlog više što ukoliko se premijer odluči da iz Nemanjine pređe na Andrićev venac, ne moraju biti raspisani izbori", navodi taj list i podseća da Vučićev zamenik može da bude imenovan i bez izbora, odnosno izglasavanjem u skupštini.

Blic dodaje da trenutna vladajuća većina ima podršku parlamenta i tako nešto bi bilo izvodljivo.

Taj list o predsedničkim i mogućim parlamentarnim izborima donosi i dve sasvim oprečne pretpostavke.

Prema prvoj, razlog za raspisivanje vanrednih izbora bio bi "tanka" većina u parlamentu, koja se ne vidi toliko u broju poslanika koji podržavaju Vladu Srbije već u sumnji u odanost SPS-a.

"S druge strane sasvim suprotno, lider SPS-a Ivica Dačić se pominje kao zajednički kandidat naprednjaka i socijalista. Grubo rečeno, kandidat trenutne sigurne vladajuće većine", navodi se u tom tekstu.

Komentara 90

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Anonymus

#Beli AVE Beli

1 0

Primus

Idu prvi od svih sledećih izbora. Što se mene tiče,moj glas od sada pa na svim sledećim izborima, a nadam se i glas miliona oštećenih građana Srbije-onom ko pod zakletvom uvede poništavanje starosne klauzule (65 godina) kao faktor po kome Vučićeva administracija uzima ČETVRTINU PENZIJE svakoj osobi koja je ČETRDESET GODINA REDOVNO PLAĆALA PIO DOPRINOSE, jer ta ista administracija kroz to pokazuje svoju nesposobnost, svoj neljudski karakter i parazitske navike koje su duboko ukorenjene u realnom životu Srbije odavno.

39 5

Marko

Trebalo bi smanjiti broj poslanika u parlamentu prvom prilikom na 125. Ni manje drzave ni vise poslanika.

113 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo