NSPM o predsedničkim izborima: Jeremić odmah iza Vučića

NSPM o predsedničkim izborima: Jeremić odmah iza Vučića Izvor: TANJUG/ Zoran Žestić

Kada bi se predseednički izbori održali sutra Aleksandar Vučić imao bi najveću podršku glasača a odmah iza njega je Vuk Jeremić, pokazuje najnovije istraživanje Nove srpske političke misli.

 Na pitanje za koga biste glasali da se izbori za predsednika održavaju sutra 29,8 odsto ispitanika glas bi dalo Vučiću, njih 18 procenata bi glasalo za Vuka Jeremića a 16,4 odsto za aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića.

Slede lideri SPS i SRS Ivica Dačić (7,6%) i Vojislav Šešelj (6,6%). Sašu Jankovića bi podržalo 3,3 odsto građana, Borisa Tadića 2,7 procenata, Sašu Radulovića 2,4, Boška Obradovića – 2,5 odsto a Sandru Rašković Ivić i Dragana Šutanovca – 2,1 procenat birača.

Direktor NSPM-a Đorđe Vukadinović kaže za Blic da je istraživanje rađeno u momentu kada ni vlast ni opozicija nisu izašli sa imenom kandidata. “Vučić bi bio blizu pobede u prvom krugu pod uslovom da ga podrži Dačić, tako da od lidera SPS-a dosta zavisi. Takođe, nema dileme da bi se, u slučaju drugog kruga, u njemu našao Vuk Jeremić. Osim ako se ne pojavi neko čudo, kao što je 2000. bio Vojislav Koštunica”, kaže Vukadinović.

On ističe da se građani zbunjeni i da ima dosta kolebanja u ovom trenutku. Deo glasača vlasti ne može da se opredeli između Vučića i Nikolića a ima onih koji misle da bi Vučić trebalo da ostane premijer pa se zato opredeljuju za Nikolića.

On ističe da, u odnosu na prethodno istraživanje, Jeremić i Nikolić beleže skok popularnosti. “Boris Tadić, Dačić, Šešelj i Zorana Mihajlović u većem su ili manjem padu. Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović su na istom nivou a prvi put se u istraživanju pojavljuje i Dragan Šutanovac nakon što je iz njegovih redova najavljena mogućnost kandidature. Glasači DJB i Saše Radulovića optiraju ka Jeremiću I Saši Jankovću”, kaže Vukadinović.

Istraživanje pokazuje i da, ako bi se u drugom klrugu našli Vučić i Jeremić, aktuelni premijer bi osvojio 49,7 odsto glasova a Jeremić 34,6 procenata. Ako se Vučić ne kandiduje, dodaje Vukadinović, onda će svaki drugi kandidat imati problem da pobedi Jeremića.

Jeremić bi u drugom krugu pobedio Nikolića i Dačića a ako bi prvi krug prošli Nikolić i Dačić u drugom bi pobedio Nikolić, pokazuje istraživanje NSPM-a koje prenosi Blic a koje je rađeno krajem oktobra i početkom novembra na uzorku od 1.400 ljudi.

Komentara 52

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Plavi Turban

E hajmo svi slozno za Jermica pa puklo kud puklo ,gore ne moze biti no sto je

19 132

Vera

Zorana Mihajlovic je buduci sef drzave.

1 134

Mirjana

Ovo istrazivanje je namenjeno teletabisima

5 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo