Deo kuće Đure Jakšića urušio se zbog višedecenijske nebrige

Deo kuće Đure Jakšića urušio se zbog višedecenijske nebrige Izvor: N1

Deo kuće Đure Jakšića urušio se posle višedecenijske nebrige grada Kragujevca i države Srbije.

Dom velikog srpskog pesnika i slikara, koji se nalazi u starom jezgru Kragujevca, u Karađorđevoj ulici, ograđen je poslednjih šest godina, zbog opasnosti za pešake. Juče je zid visokog prizemlja pao prema ulici. Uprkos inicijativama građana da se kuća rekonstuiše, ona dve i po decenije propada, a nadležni čekaju da objekat sam padne.

Kuća Đure Jakšića u kragujevačkoj Karađorđevoj ulici, dve i po decenije se u urušava i predstavlja ruglo, jer niko o njoj ne vodi brigu.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Marko Grković kaže da je ta institucija u više navrata slala predloge da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture. “U svim slučajevima taj predlog je od strane Republičkog zavoda odbijen, da kuća nema dovoljno umetničkih, istorijskih vrednosti da bi bila proglašena za spomenik kulture”, objašnjava Grković.

Ovako izgleda dom našeg velikana:

Izvor: N1

Tagovi: Đura Jakšić

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kaya

Iza te kuće se alazi restoran, sređen do daske. Kao da ste usred Njujorka. Naravno, zove se Đura. Zar korišćenje imena jednog nacionalnog velikana nije dovoljan razlog da se komšijska kuća sredi? Ili svako može da koristi imena velikih ljudi, Andrića, Lubarde, Đure, Save Šumanovića, koga sve ne, a da ni dinar ne uloži?

1 0

Zoran Minić, Viktora Igoa 5, Beograd

Dok hodate, šetate, bazate srpskim gradovima od Beograda pa do Ristovca, i od Zaješara do Loznice, obratite pažnju na popljuvane trotoare, odbašene opuške, najlon kese i razno đubre po budžacima i ćoškovima... E, to je dokaz koliko srpski narod voli svoju Srbiju! A busanje u nacionalistička pravoslavna domoljubna prsa je najobičnije pros...!

7 0

Милан

Ђура Јакшић рођен је 8. августа 1832. године у Српској Црњи, у Банату, у свештеничкој породици и у његовој званичној биографији уопште се не помиње Крагујевац.

2 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo