Kuburović: Poveravati više slučajeva notarima

Kuburović: Poveravati više slučajeva notarima Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Sudovi širom Srbije su ove godine javnim beležnicima poverili više od šest hiljada slučajeva, ali zabrinjava to što im tri osnovna suda u Beogradu poveravaju mali broj slučajeva, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Profesija notara je uvedena da bi se rasteretili sudovi i doprinelo njihovoj efikasnosti i pravnoj sigurnosti i zbog toga treba poveriti što više slučajeva javnim beležnicima", rekla je ona u uvodnom delu konferencije u organizaciji Vrhovnog kasacionog suda, Javnobeležničke komore i misije OEBS u Srbiji.

Ona je precizirala da su osnovni sudovi notarima ove godine poverili 6.403 predmeta kao i 9.452 predmeta radi sastavljanja smrtovnica, dodajući da zabrinjava činjenica da tri osnova suda u Beogradu, koji imaju najveći broj nerešenih predmeta, prebacuju mali broj predmeta notarima.

Ona je kao jedan od ciljeva uvođenja notara navela prekograničnu saradnju javnih beležnika i brže priznavanje stranih notarskih dokumenata.

Kuburović je rekla da će biti sproveden projekat elektronskog povezivanja sudova i notara sa elektronskim matičnim knjigama.

Mogućnost zloupotrebe

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević je ocenio da nijedna pravnička profesija nije izazvala toliko turbulencije kao notari, podsetivši na protest advokata posle uvođenja javnih beležnika.

"Neophodno je da notari budu nezavisni i nepristrasni sa ciljem da se rasterete sudovi i poveća efikasnost pravosudnog sistema", rekao je on.

Milojević je upozorio na mogućnost za zloupotrebu i dodao da za to postoje zakonske sankcije kao što je zabrana rada.

Predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović je rekao da je konferencija prilika da se zauzme zajednički stav i uspostavi saradnja u zajedničkim poslovima različitih delova pravosudnog sistema, radi uspostavljanja održive razmene iskustava i rešavanje spornih pitanja.

"Javni beležnici su pokazali da su spremni da budu jedan od nosilaca pravne sigurnosti i pravnog sistema Srbije", ocenio je on.

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mico Ma.

Miruj srce moje.....

2 1

Povratak Majstora

Pa ukinite notare. Koja im je svrha, osim lično bogaćenje.

32 0

Udbina - Merdare, via Putinci

Reketira ih SNS, tačnije par vrlo istaknutih članova, da ne kažem osnivača.

25 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo