Miščević: Nakon izveštaja EK 9. novembra sledeći tek 2018.

Miščević: Nakon izveštaja EK 9. novembra sledeći tek 2018. Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama očekuje se 9. novembra, a naredni tek posle dve godine - 2018, izjavila je u Beogradu šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

Na skupu "Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23", ona je rekla da će Komisija za razliku od dosadašnje prakse naredni izveštaj objaviti 2018, a da će se u međuvremenu objaviti takozvani non pejper, u kome će biti evidentirano ono što je urađeno u prethodnom periodu i biće manji po obimu u odnosu na godišnje izveštaje.

Miščević je dodala da Savet EU razmatra poglavlja 5, 25 i 26 u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

"Jako smo zainteresovani da ih otvorimo do kraja godine", rekla je Miščević.

Izvor: N1/Tanjug

Poglavlje 23 ima 50 prelaznih merila

Srbija u Poglavlju 23 ima 50 prelaznih merila, ali će ih ispuniti aktivnostima koje je predvidela akcionim planu za to poglavlje, rekla je Tanja Miščević i dodala da prelazna merila ne predstavljaju ništa novo u odnosu na mere predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo pravde ceni ulogu civilnog društva u procesu otvaranja Poglavlja 23 i da se nada će se te organizacije uključiti i u primenu akcionog plana.

"To je jedan koncentrisan broj mera i mi sprovođenjem akcionog plana ispunjavamo i prelazna merila", rekla je Miščevićeva.

Ona je rekla da će jedan od izazova biti sprovođenje mera u datom roku i da to, iako je manje važno od kvaliteta predviđene mere, ima "obračunsku vrednost".

"Nama jeste važno da mere koje smo predvideli ispunjavamo u rokovima", rekla je Miščević i ukazala na ulogu organizacija civilnog društva koje mogu na vreme upozoriti na kašnjenja.

Ona je istakla da je mnogo važniji kvalitet mera i da civilno društvo može pomoći u izradi kvalitetnih dokumenata sa težištem na implementaciji.

"Videli smo svi da se jako dobar dokument može izvitoperiti u primeni jer se tumači na način koji nije odgovarajući", rekla je ona.

Kao izazov je izdvojila i nadzor nad sprovođenjem aktivnosti, u čemu takođe mogu pomoći organizacije civilnog društva.

Ditman: Velika uloga reforme pravosudnog sistema

Tanja Miščević, Aksel Ditman Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman je rekao da je dobro što je Poglavlje 23 otvoreno u julu, kao i da će Nemačka i dalje snažno podržavati Srbiju na njenom putu ka EU.

"Sada je važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije", rekao je on.

Podsetio je da je Poglavlje 23 vezano za osnovne vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija, poput demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

On je rekao da će unapredjenje vladavine prava ključno za poboljšanje investicione klime a time i održivog ekonomskog razvoja Srbije.

Benedikt: Napredak moraju da osete i građani

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24, u julu bio znak da su pregovori Srbije o članstvu u EU na dobrom putu.

On je rekao da će oblasti obuhvaćene ovim poglavljima biti u fokusu Evropske komisije i članica EU do kraja pregovora i podsetio da se ta poglavlja o vladavini prva otvaraju i poslednja zatvaraju u pregovorima.

"U daljem toku pregovora napredak mora biti vidljiv i nama u EU, ali što je još važnije moraju ga osetiti i prepoznati građani Srbije", rekao je on.

Tagovi: Tanja Miščević , EU

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mujcinovic salih

Kako ce izgledati izvestaj veliko je pitanje...posle sinocnje emisije u kojoj je ucestvovao g.Vulin i izjava ministra Dacica bojim se da smo mi zatvorili vrata prema EU a sirom otvorili vrata prema azijskoj uniji...daj boze da gresim?

0 1

Violeta

Po meni, otvaranje poglavlja 23 je kljucno za Srbiju.Politika pravosuđa i osnovnih prava kao i nezavistno sudstvo podrazumeva integritet sudova i sudija, nepristrasnost kao i visoke standarde presuda. Sto se tice dosadasnjeg napretka Srbije u pregovorima sa EU, ocekujem pozitivan stav Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama.

5 4

KACA

Posto je poglavlje 23 otvoreno u Julu mesecu, sada je vazno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od sustinske je vaznosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na postovanju vladavine prava, jako i nezavisno tuzilastvo i sudije.

93 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo