Rusija nije reizabrana u Savet za ljudska prava UN

Rusija nije reizabrana u Savet za ljudska prava UN Izvor: Reuters

Rusija nije reizabrana u Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) tokom glasanja Generalne skupštine o izboru novih članova, čiji će trogodišnji mandat početi 2017. godine, javlja agencija Anadolija.

Umesto Rusije, Generalna skupština UN-a izabrala je Mađarsku i Hrvatsku da predstavljaju Istočnu Evropu u tom savetu. Mađarska je tokom glasanja osvojila 144 glasa, Hrvatska 114, a Rusija 112 glasova.

U Savet je sa 152 glasa ponovo izabrana Saudijska Arabija, Kina, Kuba i Egipat. Osim Hrvatske, članice su po prvi puta postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan, Južnoafrička Republika, Tunis i SAD.

Podsetimo, više od 80 humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava tražilo je nedavno od članica UN-a da ne podrže Rusiju u Savetu za ljudska prava UN-a zbog vojnih akcija Moskve u Siriji.

Savet za ljudska prava ključno je međuvladino telo uspostavljeno rezolucijom Generalne skupštine UN-a 2006, s mandatom jačanja, promocije i zaštite ljudskih prava na globalnom nivou, kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama sveta.

Tagovi: UN , Rusija

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Salih Muicinovic

Bas cudno?

6 1

neko

Putin je najveći političar današnjice složili se vi sa tim ili ne. Ovo što zapad radi po svetu krši sva moguća ljudska prava. Ali polako se svet osvescava i polako će zapad i njena imperija da budu uništeni.

6 9

Realista

Zaboravio sam koja je svrha UN-a? Davno nista pametno od njih nisam ni cuo ni video... Postali su poltroni zapada.

13 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo