Sednica Vlade Srbije i Vojvodine: 1,9 milijardi za projekte

Sednica Vlade Srbije i Vojvodine: 1,9 milijardi za projekte Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Zajednička senica Vlada Srbije i Pokrajinske vlade održana je posle 13 godina u zgradi Banovine u Novom Sadu. Premijer Aleksandar Vučić izjavio da će Vlada Srbije izdvojiti 1,9 milijardi dinara za obnovu stotinu škola, vrtića i drugih objekata u Vojvodini, kao i da će realizacija tih projekata početi odmah.

Premijer je nakon zajedničke sednice vlada Vojvodine i Srbije kazao da će više sredstava biti uloženo u pokrajinu pošto je nezaposlenost u njoj veća nego na jugu Srbije.

Premijer je rekao da je prethodna Pokrajinska vlada (DS) novac trošila nenamenski i neracionalno. "To što su najavljivali godinama i slikali se i crtali – to vreme je gotovo, završeno", rekao je Vučić.

"Danas smo na ozbiljan način razgovarali o rešavanju problema građana Vojvodine. Odlučili smo da prebacimo prvi novac Novom Sadu kako bi se pripremio za evropsku prestonicu kulture, četiri miliona evra za zgradu RTV-a, iako sam smatrao da je to preskupo, ali smo prihvatili sugestije da je važno da pokažemo da smo u stanju da obnovimo ono što je srušeno u NATO agresiji", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, o trošku državnog budžeta biće obnovljena putna infrastruktura u Vojvodini, uključujući i 37 kilometara Fruškogorskog koridora, ali i zdravstvene institucije i ustanove kulture poput Subotičkog pozorišta.

Vučić je dodao da će biti donet Zakon o finansiranju Vojvodine, ali i da trenutno nema problema u finansiranju Pokrajine.

Novi Sad će biti jedan od najlepših evropskih gradova

Predsednik Vlade izjavio je da će Novi Sad biti jedan od najlepših evropskih gradova, jer će Vlada Srbije u njega uložiti "ogroman novac", pošto je izabran za jednu od tri Evropske prestonice kulture 2021.

"Danas smo prebacili prvi novac Novom Sadu za pripreme da bude Evropska prestonica kulture. Novi Sad će biti jedan od najlepših evropskih gradova, ogroman novac ćemo da uložimo u Novi Sad", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi.

Dodao je da će i saobraćajna signalizacija u te svrhe biti promenjena i da će putokazi za Novi Sad biti na više jezika - na "engleskom, francuskom, kineskom i na šta ja znam kojim sve jezicima, to će stručnjaci da odluče", kazao je premijer Srbije.

Vučić je najavio da će republičke vlasti doneti Zakon o finansiranju Vojvodine, "iako drugi nisu", ali nije precizirao kada.

"Pokrajina dobija sedam odsto rashoda iz (državnog) budžeta. Pokrajinska vlada se bavi razvojnim projektima i nema obaveze da isplaćuje penzije i plate u javnom sektoru. Novac se prebacuje, a gde nema 'besnih', neće biti ni problema. Mi ćemo doneti Zakon o finansiranju, ali nemamo problema u finansiranju Vojvodine. Mi ćemo to doneti, iako drugi nisu", kazao je predsednik Vlade Srbije.

Naveo je da je Vlada Srbije prebacila dva miliona evra za izgradnju "ipsilon kraka" - drumske zaobilaznice oko Subotice, koja je važna za industrijsku zonu, a koštaće 25 miliona evra.

Vučić je najavio i da će Vlada Srbije dati prva četiri miliona evra za izgradnju nove zgrade Radio-Televizije Vojvodine.

"Smatrao sam da je preskupa ta zgrada, ali su me (pokrajinski premijer Igor) Mirović i članovi Pokrajinske vlade ubedili da je to potrebno, jer je stvar simbolike. To je srušeno tokom NATO agresije i treba da pokažemo da smo u stanju da to obnovimo i da bude još bolje nego što je bilo", kazao je Vučić.

Mirović: Ogromna podrška Vlade Srbije

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović izjavio je da je Vojvodina dobila ogromnu podršku Vlade Srbije u svakom smislu za realizaciju značajnih projekata i da će u narednoj godini budžet pokrajine dobiti i konkretnu podršku.

Nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine u Novom Sadu, on je kazao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić upoznat sa svim što se radi kada je reč o svim uštedama i povećanju efikasnosti u realizaciji budžeta.

Predstavnici vlada razmatrali su pitanja koja se odnose na podsticaje razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Vojvodine, status projekta izgradnje Kliničkog centra Vojvodine, projekte razvoja navodnjavanja, kao i prioritetne projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture na teritoriji Vojvodine.

"Dobili smo snažnu podršku za realizaciju projekata od nacionalnog značaja - nastavak realizacije projekta pozorišta u Subotici i izgradnja zgrade RTV-a", kazao je Mirović.

On je rekao da je na današnjoj sednici bilo mnogo dobrih tema i mnogo dobrih projekata.

"Nadamo se da ćemo opravdati poverenje. Bilo je danas 20 tačaka dnevnog reda. Ovo je veliki dan za Vojvodinu. Nismo razgovarali o politici koja ovde više ne stanuje, koja je poražena na izborima, već smo se fokusirali na konkretne stvari. Želimo da Vojvodina prednjači", kazao je Mirović.

On je izrazio uverenje da će u svih 20 oblasti o kojima je bilo reči biti i konkretnih rezultata.

Mirović je rekao da je "zadovoljan ovim impulsom".

Članovi vlada razgovarali su i o nalaženju rešenja za najugroženije objekte obrazovno-vaspitnih ustanova, predškolskih, škola i univerziteta.

Sednicu je pratio Miodrag Sovilj:

Izvor: N1

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kolo

Kako bi bilo lepo da se sve ovo upotrebi za nove projekte da DS nije pokrao silne pare .

64 5

kolo

I najmanji problem treba zajednicki da se resava a ne da se sklanja u stranu .

48 3

ana

Premijer i rukovodstvo Novog Sada treba da saradjuju i da zajednickim snagama unapredjuju ne samo grad, vec i celu Vojvodinu.

109 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo