Rezultati izbora u Crnoj Gori: DPS-u najviše glasova

Rezultati izbora u Crnoj Gori: DPS-u najviše glasova Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, vladajuća Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojila 41,1 odsto glasova, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Nakon 100 odsto obrađenog uzorka Centar za demokratsku tranziciju saopštava da je DPS osvojio 41,1 odsto glasova (35 mandata), Demokratski front 20,6 (18 mandata), Koalicija Ključ 10,7 (9 mandata), Demokrate Alekse Bečića 10,5 (9 mandata), SDP 5,4 (4 mandata), a Bošnjačka stranka 3,3 odsto glasova (2 mandata).

Socijal demokrate su osvojile 3,1 odsto glasova (2 mandata), Albanci odlučno 0,9 odsto (1 mandat), a Hrvatska građanska inicijativa 0,5 odsto glasova (1 mandat).

Moguća greška kod Demokrata iznosi +/-1,5, pa Demokrate mogu osvojiti 8 mandata, a DPS u tom slučaju 36 mandata.

Slične podatke na 95 odsto obrađenih glasova objavio je i Centar za demokratsku tranziciju. DPS 41,1 odsto (36 mandata), DF 20,4 odsto (18), Ključ 10,6 odsto (9), Demokrate 9,7 odsto (8), SDP 5 odsto (4), BS 3,3 odsto (2), SD 3,1 odsto (2), Albanci odlučno 1,2 odsto (1) i Hrvatska građanska inicijativa 0,5 odsto glasova (1 mandat).

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, i izvesno je da će nova vlada biti koaliciona.

Odziv na izborima bio je 73,2 odsto.

DPS tvrdi da će biti okosnica nove vlade - sa manjinama 43 mandata

DPS će i ubuduće biti najjača stranka u Crnoj Gori i okosnica okupljanja buduće vlade, ocenio je kandidat te stranke za poslanika u Skupštini Crne Gore Predrag Sekulić.

"Bez obzira na visoke tenzije koje su obiležile kampanju, kao i manje nepravilnosti tokom izbornog dana, izbori su uspešno sprovedeni", rekao je Sekulić novinarima u Izbornom štabu DPS-a.

Sekulić kaže da je DPS samostalno osvojio 36 mandata, a da sa svojim tradicionalnim partnerima - manjinskim strankama ima 43 mandata.

Izvor: N1info

Demokratski front veruje u okupljanje opozicije

Lider opozicionog saveza Demokratski front Andrija Mandić rekao je da opozicija ima većinu u Skupštini Crne Gore od 41 mandata. On nije precizirao ko je sve u bloku dosad opozicionih stranaka koji bi imao 41 poslanika.  

Mandić je rekao da su se izbori pretvorili "u svoju suprotnost" i da nisu bili demokratski, kako je obećano.  

On je rekao da predstavnici DF-a u biračkim odborima "rade mukotrpni posao", jer broje svaki glas.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Emilo Labudović izjavio je u prvom obraćanju javnosti u štabu te koalicije da opoizcija ima više glasova nego Demokratska partrja socijalista i da je, kako je kazao, sloboda blizu.

U Demokratskom frontu očekuju da bi opozicione stranke mogle da dođu do dogovora i formiraju Vladu, jer kako kažu, u zbiru imaju 42 mandata u parlamentu Crne Gore.

Izvor: N1

Koalicija Ključ: Imamo više mandata, ali nismo zadovoljni

Opozicione grupacije, koje su saopštile da žele smenu Demokratske partije socijalista, zajedno imaju 39 mandata, dok DPS ima 36, saopšteno je iz Velike koalicije Ključ.

Kandidat za poslanika Velike koalicije Ključ Neđeljko Rudović izjavio je da, ipak, nisu zadovoljni ostvarenim rezultatom.  

"Mislili smo da će taj rezultat biti nešto bolji, ali ostaje činjenica da građani Crne Gore žele promene. Poznato je dosad da opozicija ima više glasova nego DPS", rekao je on.  

Rudović kaže da, prema dosadašnjim rezultatima koji nisu konačni, kada se saberu svi mandati, doći će se do toga da četiri opozicione grupacije, koje su saopštile da žele smenu DPS-a, imaju 39 poslanika.  

On je rekao da Koalicija Ključ smatra da ovi izbori ne mogu biti okarakterisani kao slobodni i optužuju "centre vlasti za kreiranje atmosfere drzavnog udara" tokom izbornog dana. 

"Stvorena je atmosfera državnog udara. Atmosfera je uticala na slobodno izjašnjavanje građana Crne Gore", rekao je Rudović.On je tražio da se utvrdi ko je odgovoran za takvu atmosferu.

Bečić: Opozicija odgovorno da sagleda politički trenutak

Predsednik stranke Demokrate Crne Gore Aleksa Bečić pozvao je opozicione stranke koje su se ranije izjasnile da neće saradnju s Demokratskom partijom socijalista premijera Mila Đukanovića da "odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak".  

Bečić nije pomenuo formiranje vlade, već je u prvi plan stavio "razmenu informacija o zloupotrebama koje su pratile izborni proces".  

On je rekao da je izborni proces je pratio "najveći broj ikada zabeleženih zloupotreba, ali i veoma odgovoran i ozbiljan odnos građana, opozicionih političkih subjekata i nevladinog sektora".

Bečić je rekao da "mir nema alternativu".

Neki analitičari smatraju da su Demokrate Crne Gore jedan od usešnih političkih subjekata na parlamentarnim izborima.

Krivokapić: DPS nema većinu

ranko krivokapić Izvor: N1

Lider Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić ocenio je da Demokratska partija socijalista u ovom trenutku nema većinu i da zato treba tražiti "modele za promenu vlasti". Krivokapić je u tom kontekstu pomenuo "građanske partije", među njima i stranke manjinskih zajednica. 

Lider SDP-a je izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatom te stranke, iako je , kako je naveo, mnoge iznenadio.  

"Pokazali smo da imamo ideje", rekao je Krivokapić.  

On je ocenio da su izbori u Crnoj Gori bili "puni neregularnosti" i da će se "videti da li mogu biti proglašeni puni rezultati".

Predsednik Pozitivne Crne Gore podneo ostavku

Predsednik stranke Pozitivna Crna Gora Darko Pajović podneo je ostavku na tu funkciju, jer njegova partija nije prošla izborni cenzus. Pajović je rekao da će PCG do stranačkog kongresa voditi njegova zamenica Azra Jasavić.  

"Naša misija je bila da budemo parlamentarna stranka, nismo u tome uspeli", rekao je Pajović.

On je kazao da je PCG, glasanjem za poverenje Vladi Crne Gore, u januaru ove godine, sačuvala državu, ali da nije uspela da sačuva sebe kao partiju.  

"Bez obzira na to, ja uvek prednost dajem državi", rekao je Pajović.  

Nakon izglasavanja poverenja Vladi Crne Gore, Pajović je izabran za predsednika Skupštine Crne Gore.

Komentara 120

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

...

Ovo je jedna od najcitanijih vesti ove sedmice, a zanimljivo kako ovi komentari NEMAJU po 200-400 do hiljadu ocena... Zanimljivo...

5 0

Vladimir

Jednom prilikom mi je pricao covek, prijatelj Milovog oca Radovana, covek koga ne zelim da imenujem, da je on u kafani kad je Milo uzo vlast '89 reko: "Pazi kad ce neko mog Milu iz fotelje da iscera" .

12 2

Edo

Jedini pravi lider za crnu goru je Milo

22 29

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo