Država ulaže u niški aerodrom, uskoro još tri destinacije

Država ulaže u niški aerodrom, uskoro još tri destinacije Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je Vlada Srbije do sada uložila 4,5 miliona evra u razvoj niškog aerodroma, a da je plan da do 2019. godine bude uloženo još 6,5 miliona evra.

Ona je novinarima tokom posete niškom aerodoromu "Konstantin Veliki" rekla da je ispunila ono što je obećala pre dve godine za razvoj aerodorma.

"Prošle godine bilo je preko 30.000 putnika, ove godina biće ih preko 100.000, dok se u 2017. očekuje 200.000 putnika", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se zajedno sa gradom Nišom partnerski radi se na tome da niški aerodom bude što komercijalniji i da postane vrlo važno odredište za ceo Zapadni Balkan.

Gradonačenik Niša Darko Bulatović rekao je da će dugoročni plan razvoja aerodroma uskoro biti obelodanjen, a da će kratkoročne planove Vlada Srbije i resorno ministarstvo podržati da što pre budu realizovani.

"Početak gradnje tornja planiran je naredne godine. U planu je i postavljanje sistema, koji treba da omogući letove i u uslovima smanjenje vidljivosti i postavljanje novog osvetljenja. Radiće se i rekonstrukcija prijemne zgrade i terminala kako bi moglo da se primi dva aviona odjednom, a u planu je i nabavka nove opreme za još viši nivo bezbednosti", rekao je Bulatović.

On je podsetio da će niški aerodrom za 20 dana uvesti još tri nove destinacije.

Bulatović je naveo da je posetom ministarke Zorane Mihajlović niškom aerodromu počela zvanična poseta Vlade Srbije Nišu.

Izvor: N1

Izmeštanje pruge iz centra Niša 2018.

Ministarka Mihajlović ocenila je da je 2018. godina najrealniji rok za izmeštanje pruge iz centra Niša i najavila da bi Vlada Srbije tokom naredne nedelje trebalo da proglasi javni interes kako bi eksproprijacija zemljišta na trasi nove pruge bila završena tokom 2017. godine.

Mihajlović je na Paliluli, tokom obilaska jednog od pružnih prelaza na kojima se u Nišu najćešće dešavaju saobraćajne nesreće, rekla da Vlada Srbija i ministarstvo razgovaraju sa Evropskom investicionom bankom da se obezbedi 80 milina evra za izmeštanje pruge.

Pružni prelazi u centru Niša su u grupi od 50 najnebezbednijih prelaza u Srbiji i u njih će morati da se uloži između 10 i 15 miliona evra, rekla je Mihajlović.

Ministarka je navlela da će izgradnja novog dispečerksog centra biti završena do 2020. godine i omogućiće drugačije uprapvlajnje kompeltnom železničkom infrastrukturom u Srbiji, uključujući i pružne prilaze.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će lokalna samouprava učiniti sve da u zadatim rokovima uradi svoj deo posla, kako bi ta obilaznica duga 22 kilometra od Proseka do severne industriske zone Niša bila završena.

Izvor: Tanjug

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Andrej

Ovog leta sam putovao za Berlin iz Nisa. Aerodrom kao i okolina aerodroma izgleda SRAMOTNO lose, u zivotu zapusteniji aerodrom nisam video, bruka.

0 1

crni domino

Idite vi u ER Srbiju pa im pokrivajte gubitke. Ovi sto su se sami digli iz pepela OSTAVITE IH NA MIRU!

10 0

Hm

Zašto uzimaju kredite, zašto ne koriste ovaj suficit kojim se hvale?

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo