Usvojen Zakon o finansiranju lokalnih samouprava

Usvojen Zakon o finansiranju lokalnih samouprava Izvor: Fonet

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se preraspoređuje 4,8 miliona dinara sa lokala na republički budžet.

Prema predloženim izmenama zakona, od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima će, umesto sadašnjih 80 odsto, ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Beogradu 66 odsto, dok će ostalo ići u budžet Srbije.

Na osnovu ovakve računice, od gradova će biti uzeto 1,3 milijarde dinara, od opština 1,6 milijardi, a od Beograda najviše - 1,9 milijardi.

Prepraspodela sredstava bila je jedan od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić rekla je ranije da je cilj izmena zakona fiskalna konsolidacija, smanjenja budžetskog deficita i očuvanjam makroekonomske stabilnosti.

Rasprava o amandmanima na ključni propis na ovoj sednici - izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava završena je pola sata posle ponoći.

Izvor: N1

Poslanici vladajuće većine ocenili su tokom rasprave da su predložene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave dobre jer je prethodni akt iz 2011. godine "narušio budžetsku ravnotežu i napravio minus od 40 milijardi u budžetu, dok je novac trošen na tekuću potrošnju".

Prema rečima poslanika opozicione Srpske radikalne stranke Zorana Krasića, suštinski problem lokalnih samouprava u Srbiji je neracionalno i neefikasno trošenje sredstava.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

rožajac

trepča radi bg se gradi!

2 0

Gwar

Udar na Dinkićeve tekovine iz 2011.

7 1

asdf

Kakve veze ima što je MMF to tražio, i da li je uopšte tražio, ili oni(političari) jednostavno hoće da još više pune svoje džepove, i takđe decentralizacija je nešto što upražnjavaju i čemu teže sve razvijene socijalne zemlje, samo kod nas se u 21. veku ide ka centralizaciji.

23 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo