Prošlo 16 godina od demonstracija 5. oktobra

Prošlo 16 godina od demonstracija 5. oktobra Izvor: Reuters

Danas se navršava 16 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije. Milošević je na izborima održanim 24. septembra izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Na današnji dan, 5. oktobra, grđani su u kolonama stigli iz svih krajeva Srbije i okupili se na plataou ispred tadašnje Savezne skupštine a danas Doma Narodne skupštine. Policijske blokade duž puta ka Beogradu na nekim mestima su probijane i buldožerima.

Policija je već u prepodnevnim satima upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

Građanima se uveče istog dana sa terase Skupštine Beograda obratio Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici pobedu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gde mu je suđeno za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Više saznajte od našeg novinara Igora Košuta: 

Izvor: N1

Komentara 33

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

miki

'Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije.

1 1

Dosta BRE!

Ukradenih 16.godina!

12 1

Тоза Тхе Р.И.П.

Onaj osećaj kad imaš u pamćenju rupu od 16 godina.

10 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo