Osamdeset zaposlenih u Agenciji za 28.000 funkcionera

Osamdeset zaposlenih u Agenciji za 28.000 funkcionera Izvor: N1

Raste broj funkcionera koji Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljuju svoju imovinu i prihode, ali se istovremeno povećava i broj prijava protiv funkcionera. Njih petnaestoro zaradilo je krivične prijave jer nisu prijavili imovinu ili su dali lažne podatke.

Sve se to navodi u izveštaju o radu Agencije za 2015. koji je u utorak razmatrao Odbor za pravosuđe. Zato Agencija predlaže izmene zakona kako bi manjkavosti bile ispravljene. Osamdeset zaposlenih u Agenciji za borbu protiv korupcije na više od 28.000 funkcionera, čini tu borbu nedovoljno uspešnom.

Ako se pogleda registar Agencije za borbu protiv korupcije, moglo bi se zaključiti da su neki funkcioneri beskućnici, a drugi pak puka sirotinja. Da li je takvo stanje realno, postojeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ne može da utvrdi, jer van domašaja zakona ostaje imovina koju su funkcioneri recimo mogli da prepišu na srodnike. Agencija zato predlaže izmenu Zakona.

„Proširiti obavezu prijavljivanje imovine i prihoda na roditelje i decu funkcionera, nezavisno od toga da li s njima žive u istom porodičnom domaćinstvu ili ne“, kaže Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Iako jeste za borbu protiv korupcije, predsednik Odbora za pravosuđe, poslanik Jedinstvene Srbije, nije za takvu promenu. U obavezi da se prijavljuje imovina punoletnih članova porodice vidi veliki problem.

„Šta ako roditelj nije u dobrim odnosima sa sinom ili sa ćerkom? Je l' da ga natera da mu kaže koliko para ima na bankovnom računu ili koliko ima vrednu sliku u kući, a on neće to da mu kaže, a funkcioner će na taj način učiniti krivično delo“, pita Petar Petrović, predsednik Odbora za pravosuđe.

Saglasna je i opozicija da bi takva stavka u zakonu mogla ozbiljno da naruši privatnost punoletnih građana, ali uz dobro obrazloženje, kažu, glasaće za to:

„Što bi se kazalo "noblesse oblige" (plemstvo obavezuje) pa možda ponekad moramo da budemo i u neprilici da snosimo određene nekomfornosti zbog toga što nam se bliski srodnici bave politikom“, smatra Dušan Petrović, član Odbora za pravosuđe, Zajedno za Srbiju.

Manje je polemike oko druge promene zakona, one koja ukida duple funkcije i uvodi pravilo "jedan čovek - jedna funkcija".

„Sada se funkcije dele i šakom i kapom, više nemate nikakve posebne razloge zbog čega neko traži da ima više funkcija. Ima ljudi koji su imali po 5-6 funkcija... to stvarno nema smisla“, kaže Dušan Pavlović, član odbora za pravosuđe, Dosta je bilo.

„Niko ko je funkcioner SNS-a ne može da obavlja više od jedne funkcije, tako da što se tiče nas iz SNS-a nama zakon ne treba da bi obavljali jednu funkciju, mi već to činimo“, naglašava Aleksandar Martinović, član odbora za pravosuđe, SNS.

Nakritičniji prema Agenciji bili su radikali. Tvrde da bi Agencija trebalo bolje da "pročešlja" imovinske karte političara: „Naravno, ja ne pitam zašto Jorgovanka Tabaković nosi "burbery" maramu zato što se zna da ona prima pola miliona dinara mesečno. Ali Zorana Mihajlović nema takvu platu, a nosi kao Dragica Nikolić neke torbice od nekoliko hiljada evra“, kaže Vjerica Radeta.

Agencija odgovara da proverava i takve medijske napise, te da radi vanrednu kontrolu funkcionera čije imovinsko stanje ne prati njihov stil života.

Izvor: N1

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

O cemu mi pricamo

Ima li Agencija za borbu protiv korupcije uvid u Offshore firme srpskih, sadasnjih i bivsih politicara (i njihovih porodica), ili je obicna sprdnja?

3 0

Stanko Simić

Potrebna je potpuno nova Agencija za borbu protiv korupcije koja će istražiti i poreklo imovine funkcionera , zaposlenih i finansijsko poslovanje u sadašnjoj ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i zloupotrebama prilikom zapošljavanja . U Agenciji se zapošljavaju isključivo ona lica koja su prethodno bila radno angažovana bez javnog konkursa na osnovu diskrecione odluke direktorke po samo njoj znanim kriterijumima . Konkretna postupanja ovog organa opstruišu napore časnih pojedinaca da se odupru i prijave korupciju. Za ovakvo stanje odgovorni su Odbor Agencije , direktor, zaposleni i način na koji su se uposlili. Popuna ovog organa od samog njegovog nastanka do danas vršena je suprotno propisima. Niko nije kažnjen zbog nameštanja konkursa za radno mesto internog finansijskog kontrolora u Agenciji o kome je ne baš tačno i ublaženo pisala, pistaljka.rs. Iako je državni organ koji treba da suzbija korupciju ona se koruptivno ponaša. Novom sistematizacijom radnih mesta u Agenciji pokušano je zataškavanje ovog skandala. Administrativni odbor Skupštine Srbije trebalo je da se pozabavi ovim slučajem, a ne da odobrava promenu sistematizacije radnih mesta i zapošljavanje lica po ugovoru na osnovu diskrecione odluke direktora Agencije bez javnog konkursa.

16 0

Bojan Prokić

Poštovani, nadzor nad radom Agencije i ostalih tzv. nezavisnih državnih organa je u nadležnosti Odbora za državnu upravu i pravosuđe, koji, nažalost, tradicionalno ne postupa po argumentovanim predstavkama građana podnetim ovom skupštinskom Odboru a koje upravo ukazuju na nezakonito i pristrasno zapošljavanje u Agenciji za borbu protiv korupcije. Verovatno je puka slučajnost da je o izboru razrešenog i aktuelnog direktora ovog državnog organa odlučivao skoro isti sastav Odbora Agencije dok je protiv ex člana Odbora Agencije kr. postupak u toku. Verovatno je normalno i zakonito da se izborni postupak za popunu slobodnog radnog mesta sprovodi više od godinu dana jer se odluke Žalbene komisije ne izvršavaju od strane Konkursne komisije, da bi se ova upravna stvar okončala nemuštim saopštenjem Agencije da je na snagu stupio novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta umesto donošenjem upravnog akta - zaključak ili rešenje!? Toliko o zakonitom i nepristrasnom radu Agencije kao i radu nadležnog skupštinskog Odbora koji vrši nadzor nad radom ovog i ostalih tzv nezavisnih državnih organa.

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo