Projekat za mlade koji napuštaju vaspitno-popravne domove

Projekat za mlade koji napuštaju vaspitno-popravne domove Izvor: Neostart

Organizacija Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć Neostart predstavila je program za mlade koji napuštaju vaspitno-popravne domove, a koji će im omogućiti opismenjavanje, a time i lakšu integraciju u društvo.

Na otvaranju prostora u Beogradu namenjenog mladima koji napuštaju vaspitno-popravne domove, organizacija Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART predstavila je program "Opismeni se – promeni se!", koji će se u novootvorenom prostoru realizovati sa ciljem da opismenjavanjem ove grupe mladih u Srbiji pomogne njihovu ponovnu integraciju u društvo.

Kako je iskustvo organizacije u radu sa ovom populacijom pokazalo da većina nekadašnjih štićenika vaspitno-popravnih ustanova ima poteškoća sa funkcionalnom pismenošću, a neretko su i potpuno nepismeni, u NEOSTART-u su želeli da stvore model za njihovo opismenjavanje.

"Pismenost je osnov za uspešnu reintegraciju u društvo, a u okviru projekta sa mladima će raditi stručnjaci za opismenjavanje odraslih, psiholozi, kao i vredni volonteri organizacije“, naglasila je Jelena Srnić, predstavnica NEOSTART-a.

Otvaranju prostora i predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici Višeg suda u Beogradu – Odeljenja za maloletnike, Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Misije OEBS-a u Srbiji, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, predstavnici Erste Banke, Fondacije Dokukino, inicijative DobroČiniTi, kao i organizacije IAN i Inicijative mladih za ljudska prava.

"Opismeni se – promeni se!" je jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2016, koji se sprovodi u sklopu programa Superste, a kojim Erste Banka pruža podršku organizacijama i neformalnim grupama u razvoju lokalnih zajednica. U okviru ovog projekta, uz pomoć psihologa, učitelja, specijalnih pedagoga i andragoga biće razvijen model za podršku mladima kroz njihovo osnovno i funkcionalno opismenjavanje.

NEOSTART je organizacija čije su aktivnosti usmerene na prevenciju kriminala, postpenalnu pomoć, kao i podizanje svesti u društvu o važnosti podrške osobama i njihovim porodicama nakon boravka u ustanovama za izvršavanje krivičnih sankcija.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

toj deci treba omogućiti

školovanje sa vršnjacima, zanatska zanimanja, ali da mogu da završe trogodišnju srednju školu, a ne da im se istekom kazne prekida školovanje i dete vrati na ulicu, starom zanatu zbog koga se i našlo u vaspitno popravnom domu.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo