Zatvori

Projekat za mlade koji napuštaju vaspitno-popravne domove

Projekat za mlade koji napuštaju vaspitno-popravne domove Izvor: Neostart

Organizacija Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć Neostart predstavila je program za mlade koji napuštaju vaspitno-popravne domove, a koji će im omogućiti opismenjavanje, a time i lakšu integraciju u društvo.

Na otvaranju prostora u Beogradu namenjenog mladima koji napuštaju vaspitno-popravne domove, organizacija Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART predstavila je program "Opismeni se – promeni se!", koji će se u novootvorenom prostoru realizovati sa ciljem da opismenjavanjem ove grupe mladih u Srbiji pomogne njihovu ponovnu integraciju u društvo.

Kako je iskustvo organizacije u radu sa ovom populacijom pokazalo da većina nekadašnjih štićenika vaspitno-popravnih ustanova ima poteškoća sa funkcionalnom pismenošću, a neretko su i potpuno nepismeni, u NEOSTART-u su želeli da stvore model za njihovo opismenjavanje.

"Pismenost je osnov za uspešnu reintegraciju u društvo, a u okviru projekta sa mladima će raditi stručnjaci za opismenjavanje odraslih, psiholozi, kao i vredni volonteri organizacije“, naglasila je Jelena Srnić, predstavnica NEOSTART-a.

Otvaranju prostora i predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici Višeg suda u Beogradu – Odeljenja za maloletnike, Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Misije OEBS-a u Srbiji, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, predstavnici Erste Banke, Fondacije Dokukino, inicijative DobroČiniTi, kao i organizacije IAN i Inicijative mladih za ljudska prava.

"Opismeni se – promeni se!" je jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2016, koji se sprovodi u sklopu programa Superste, a kojim Erste Banka pruža podršku organizacijama i neformalnim grupama u razvoju lokalnih zajednica. U okviru ovog projekta, uz pomoć psihologa, učitelja, specijalnih pedagoga i andragoga biće razvijen model za podršku mladima kroz njihovo osnovno i funkcionalno opismenjavanje.

NEOSTART je organizacija čije su aktivnosti usmerene na prevenciju kriminala, postpenalnu pomoć, kao i podizanje svesti u društvu o važnosti podrške osobama i njihovim porodicama nakon boravka u ustanovama za izvršavanje krivičnih sankcija.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

toj deci treba omogućiti

školovanje sa vršnjacima, zanatska zanimanja, ali da mogu da završe trogodišnju srednju školu, a ne da im se istekom kazne prekida školovanje i dete vrati na ulicu, starom zanatu zbog koga se i našlo u vaspitno popravnom domu.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo