(Ne)vešti veštak: Sumnja u diplomu posle hiljade veštačenja

(Ne)vešti veštak: Sumnja u diplomu posle hiljade veštačenja Izvor: N1

I dok Srbija otvara poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU koja se odnose i na rad pravosudja, praksa sve češće demantuje optimizam političara. Takav je potencijalno i slučaj sudskog veštaka Mirjane Labović, za koju postoji ozbiljna sumnja da je falsifikovala diplomu, a koji je prošao skoro nezapaženo u Srbiji.

12 godina traje sudski postupak protiv biznismena Dejana Dragojlovića za utaju poreza. Za to vreme, veštakinja Mirjana Labović je tri puta veštačila i donosila zaključke, a kada je Dragojlović sudu priložio mišljenja drugih veštaka i Labović optužio za neznanje, usledila je skandalozna optužba.

„Mirjana Labović je reagovala na taj način što se obratila direktno sudiji Grkliniću, upirući prst u njega i rekla „to je zato što si ti od mene tražio da veštačim mimo struke i nauke“ i tada je bilo jasno da gospođa Labović radi naručena veštačenja. Ja i moj advokati i stručni saradnici smo insitirali da njen iskazu uđe u zapisnik, ali je sudija Grkinić to odbio“, rekao je Dejan Dragojlović.

Dragojlović je tužio veštaka, sudiju i odgovorne institucije, ali i preuzeo stvari u svoje ruke. Pa je došao i do diplome veštaka, koju je Labović dobila 1983. godine na Univerzitetu Kosova u Prištini. Na njoj se vidi sledeće:

Veštak Izvor: N1

- Univerzitet Kosova u Prištini nikada nije postojao. Od svog osnivanja 1969. zove se Univerzitet u Prištini, što je potvrdilo i Ministarstvo prosvete.

- Prof Božidar Čolaković u to vreme nije bio rektor Univerziteta, već dekan Medicinskog fakulteta, dok je rektor bio Prof Hajredin Hodža, pokazuju podaci iz Monografije univerziteta u Prištini objavljene 2005. godine.

- Jedino je Seljman Seljmani bio dekan od 1983-1987 godine, ali je njegovo ime na diplomi pogrešno napisano, onako kako se čita, što nije bila praksa.

"Hiljade predmeta dovedeno u pitanje"

Advokat Luka Bralić, koji zastupa Dragojlovića, podseća i na slučaj grafologa iz Novog Sada Anice Bajić koja je 2013. razrešena, kada je utvrdjeno da ima diplomu kriminalističke škole koja nije imala dozvolu za rad.

"Takvi veštaci sa takvim veoma spornim kvalifikacijama odlučuju o sudbinama ljudi, o značajnim novčanim iznosima, odlučuju o zatvorskim kaznama, a sada, sama ta situacija što oni najverovatnije ne poseduju to stručno znanje koje formalno prikazuju da poseduju, dodatno pobuđuje sumnju da su podložni i uticajima druge vrste, odnosno da svoja veštačenja daju na osnovu nekih drugih kriterijuma, pritisaka“, kaže Luka Bralić.

Gradski zavod za veštačenje odbio je zahtev dnevnog lista Danas da dostavi podatke o predmetima u kojima je Labović veštačila, dok su protiv naloga poverenika za informacije od javnog značaja koji im je to i zvanično naložio - podneli tužbu. Upravni sud je tu tužbu odbacio još 4. avgusta, ali u Zavodu i dalje ćute.

"Zašto bi bio problem da javnost zna u kojim je sve slučajevima veštačio jedan veštak. Pogotovo je ovde taj interes javnosti potenciran činjenicom da je jedna od stranaka u postupku dovela u pitanje stručnost veštaka, čak i njegovu formalnu kvalifikaciju", rekao je Rodoljub Šabić. 

Dokumenta do kojih je TVN1 došla pokazuju da je Mirjana Labović zaposlena u Gradskom zavodu za veštačenje od 1990. godine, a da je do 2010. izradila oko hiljadu nalaza i mišljenja u parničnim postupcima. Ukoliko se utvrdi da ima falsifikovanu diplomu, svi sudski postupci u kojima je postupala mogli bi da budu dovedeni u pitanje, a Labović preti kazna i do 5 godina zatvora. Mirjana Labović nije odgovarala na pozive na broj telefona poznat redakciji.

Izvor: N1

Komentara 90

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Salome

I sta se posle cudimo kad nas pametni napustaju, a nacija odumire. Sve sto radimo je suprotno opstem interesu. Sami radimo na svojoj propasti sve bolje i sve strucnije....

18 3

mislivoje

"Ukoliko se utvrdi da ima falsifikovanu diplomu, svi sudski postupci u kojima je postupala mogli bi da budu dovedeni u pitanje, a Labović preti kazna i do 5 godina zatvora. Mirjana Labović nije odgovarala na pozive na broj telefona poznat redakciji." -Samo ovako treba postupiti.Sve njene slučajeve poništiti ,a nju kazniti maksimalnom kaznom za peimer.Stvar treba izgurati do Strazbura i naplatiti tolike kazne da država bankrotira.I nije za bolje.

30 3

Pravda

Pa drzava je i bankrotirala zbog takvih biznismena kao sto je doticni i njemu slicni. Koji su ostetili drazvu za stotine miliona dinara, pa bi sada da diskredituju vestaka i uzivaju u slobodi...

8 30

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo