Krov nad glavom u Ovči za izbegličke porodice

Krov nad glavom u Ovči za izbegličke porodice Izvor: N1

Izgradnju stanova namenjenim izbegličkim porodicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda počela je polaganjem kamena temeljca u naselju Ovča. Vrednost projekta je 9,8 miliona evra, od čega su 5,4 miliona evra obezbeđena iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa čiji je najveći donator EU.

Za pojedine izbegle s prostora bivše SFRJ koji duže od dve decenije sanjaju da ponovo imaju svoj dom, nade će se ostvariti. Kamen temeljac položen je za 235 stanova u naselju Ovča, čija se izgradnja finansira u okviru regionalnog stambenog programa za izbeglice.

"Najveći korisnik ovog programa će biti Srbija. Nažalost, zato što i dalje ima najveći broj izbeglica, ovim projektom bi trebalo da se zbrine oko 47 hiljada izbeglica, odnosno 16 hiljada porodica", rekao je ministar Ivica  Dačić.

Poslednji crep trebalo bi da se položi za 14 meseci kada se i očekuje useljenje prvih stanara.

"Neki su nam rekli da nisu verovali u to što je moguće da dođe do ovakve vrste pomoći, mislim da ovakav događaj pokazuje da jeste moguće", rekao je šef delegacije EU u Srbiji majkl Devenport.

Najviše novca za izgradnju stanova obezbedile su Evropska unija i Grad Beograd. Međutim, to nije jedina pomoć za one koji su posle ratnih dešavanja započeli nov život u srpskoj prestonici.

"Mi takođe radimo poslednje dve godine na podeli seoskih domaćinstava, građevinskog materijala, montažnih kuća, građevinskog materijala za dogradnju kuća koja izbegla lica imaju na teritoriji Grada Beograda", kaže Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Ovo je jedan od najvećih donatorskih programa u regionu, ukupne vrednosti 584 miliona evra. Očekuje se da u Srbiji do kraja godine bude zatvoreno preostalih devet kolektivnih centara, a da svi njihovi korisnici dobiju krov nad glavom.

Detaljnije u prilogu Jelene Zorić:

Izvor: N1

Tagovi: izbeglice

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mile

Novi komenhtar, posle puno dana. Sinoc sam slucajno razgovarao sa covekom sa Kosova , covek mi kaze da je dobio stan u naselju Ovca. Ne samo on nego njih dosta koje poznaje. Svatite nemam nista protv dabog da da svi dobiju stanove. Mene interesuje zasto pisu da su stanovi namenjeni izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. !?.

4 0

Милан

Савет. Ко је стар и изнемогао, ко нема алтернативу, нека се услели у станове. Ко је млад, нека се исели из земље.

1 0

VITA GODOMINAC-POKRET 6.OKTOBAR

Kako to da EU nije dala taj novac da se sagradedomovi ovim mucenicima u njihovoj maticnoj zemlji koja je takode clan EU,Hrvatskoj? Iz ovoga proizilazi da EU svesno ili nesvesno radi da se raseljeni i proterani nikada ne vrate na svoja ognjista.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo