Slovenci proizveli pivo na vrhu Triglava

Slovenci proizveli pivo na vrhu Triglava Izvor: Shutterstock

Grupa ljubitelja piva i slovenačkih planina odlučila se na bizaran poduhvat i proizvela je manju količinu piva u Julijskim alpima, na nadmorskoj visini od 2864 metara, objavila je Slovenačka televizija.

Pivo su u šali nazvali "Triglavska šerpa" jer su opremu morali na vrh najviše slovenačke planine da nose kao unajmljeni nosači "šerpe" na Himalajima, a proizveli su ga u posudi koja se kolokvijalno, na slovenačkom, zove "šerpa".

Poduhvat je krajem prošle sedmice izvela ekipa u kojoj su bili Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Matej Pilat, Luka Pepelnik i Simon Koštomaj.

Od doline do vrha peli su se sedam sati, a vodu za pivo najprije su na 50 stepeni Celzijusa zagrejali kod planinarskog doma Dolič, i nastavili prema vrhu. "Drugi su nas planinari u šali pitali nameravamo li skuvati gulaš, međutim ispalo je da smo proizveli odlično slovenačko light-ale pivo", kazao jer za Slovensku televiziju jedan od učesnika.

Za prvo slovenačko gorsko pivo korišćen je domaći hmelj, a u vodu su dodali i manju količinu majčine dušice.
Pivo još nije sazrelo, ali bude li pivski kvasac dovoljno brzo delovao, moći će se piti već sredinom ovog meseca na posebnom "pivovarskom izletu" koji priređuje zadruga vlasnika mikropivara

Jedna će boca tog piva biti ponuđena i na zložbi čiji će prihod ići u dobrotvorne svrhe, obećali su organizatori. Svetska titula "najvišeg" piva u komercijalnoj kategoriji pripada kinesko-tibetanskom pivu koje proizvodi Lhasa Brewery Company na 3.650 metara nadmorske visine.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

C

Svasta!

1 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo