Zatvori

Excel naučnicima “pobrkao gene”

Excel naučnicima “pobrkao gene” Izvor: Freeimages.com

Microsoftov program za obradu podataka Excel okrivljen je za greške u naučnim tekstovima o genomici, preneo je BBC.

Istraživači navode da program za obradu tabela automatski menja imena određenih gena u datume, pa unos "SEPT2" (gen septin 2) menja u "septembar 2".

Microsoft je prvu verziju Excela izdao još 1985. godine, a kako je saopštio, greške s preimenovanjem gena mogu se izbeći podešavanjem tog programa.

Troje istraživača iz melburnskog instituta Baker IDI, koji su skenirali 3.597 naučnih tekstova, kažu da se problemi iz Excela mogu naći i u drugim programima za tabularne proračune. Oni navode da su pronašli 704 teksta s greškama u imenima gena koje je napravio Excel.

Direktor Evropskog instituta za bioinformatiku Ijan Birni rekao je za BBC da ne krivi Excel. "Mene frustriraju istraživači koji se oslanjaju na Excelove tabele za kliničke testove", rekao je on.

Birni je dodao da je naučna zajednici više od 10 godina svesna problema s preimenovanjem u Excelu i ocenio da taj program treba koristiti samo za manje važne naučne analize.

U studiji australijskih instituta se navodi da je problem s preimenovanjem prvi put uočen 2004. ali da se tada "povećao po godišnjoj stopi od 15 odsto" u proteklih pet godina.

Tagovi: Microsoft , genetika

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Рајко

Научници геномичари користе Ексел! Па им побркао гене зато што нису могли да искључе самопопуњавање, што је иначе велика помоћ секретарицама! Да је Нушић жив могао би да напише ову вест. Озбиљно, треба ли бољег доказа да је империја Мајкрософт изграђена на потребама медиокритета?

1 2

Lesi

ne lupetaj

2 0

Plavi Turban

Mora da je i bog koristio excel zato se tako nesto desava i danas kod covecanstva da se uopste ne cudimo

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo