Nenad Prokić: Naše društvo ni mitsko biće ne može da sredi

Nenad Prokić: Naše društvo ni mitsko biće ne može da sredi Izvor: N1

Naš život je jedna velika bruka, mi smo društvo koje ne ume da se koncipira. Spasioci tu nisu potrebni, mitsko biće iz grčke mitologije da se pojavi, ne može da sredi arhitekturu, kutluru...to je toliko zapušteno da niko to ne može da uradi sam, kaže Nenad Prokić, pisac i dramaturg.

Mora da se prvo iskoreni korupcija, dodaje Prokić i kaže da ljudi dolaze na funkcije samo radi lične koriste.

"To je kraj jednog društvu. Napravite anketu među ljudima, videćete da niko nema nadu osim botova. Koji takođe nemaju nadu nego su plaćeni po satu", kaže Prokić.

"Mi imamo provincijalni tajkunski liberalizam. Kisindžer kaže da idemo ka smanjenju ljudskih sloboda. Tu kultura teško da će moći da nađe svoj deo kojim su se nekeda dičili narodi", kaže Prokić.

Prokić kaže da se Ivan Tasovac "strašno obrukao, kao i država". Dodaje da "nama spasilaca kulture", i da je  Tasovac otišao kako je došao.

Govoreći o novom ministru kulture, kaže da nema nikakva očekivanja od njega.

"Novi ministar kulture je upao u KC grada Beograda i izbacio bivšu direktorku Miu David, rekavši da su mu takve instrukcije. To su upadi. Peti oktobar je počeo upadima, Dinkić i ostali su upali tamo gde su hteli da se smeste, i ta lažna revolucija je počela upadima i mi vladamo upadima", kaže Prokić.

On dodaje da jedan deo kulture nikada ne bi smeo da bude na tržištu.

"Krajnje neuspešno društvo bez obzira na medalje"

Prokić kaže da u Srbiji "primitivizam cveta već 30 godina". 

"Sapijens je genocidno biće. Dve hiljade godina smo vršili genocid nad svim ljudima, i tako se ponašamo prema sebi, planeti. Ako nemamo neki tvrdi okvir kao što postoji u švajcarskim školama, dolazi na videlo prava priroda čoveka", kaže Prokić.

"Mi nismo uspeli da usvojimo novi model kulture posle raspada Jugoslavije. U Švajcarskoj kada dete dođe u školu, dete potpiše da neće podizati glas, da može da izrazi neslaganje, ali da to neće učiniti sa povišenim glasom, da će se truditi da se dopadne drugim ljudima. Kod nas od svega toga ništa, od premijera pa do konduktera u tramvaju", kaže Prokić.

Prokić kaže da smo mi "krajnje neuspešno društvo bez obzira na zlatne medalje".

Prokić je nedavno izjavio da treba ukinuti ministarstvo kulture, uz obrazloženje da kada neko raspolaže sa 0,3% budžeta, on ne treba ni da postoji.

"Svi su krivi, ali kada preuzmeš posao ministra ili premijera, ti preuzmeš taj saldo. Ne možeš da se vadiš na ono što je bilo pre tebe. Odgovornost ide od glave. Nikada ne bi pristao da budem ministar kulture, to može da prihvati samo neko ko želi za sebe nešto da uradi. Na šta vam liči Tasovac? Šta je uradio?", kaže Prokić.

"Sportisti nisu amebe"

Prokić kaže da ga je "iritirala izjava Ivane Štanović", koja je rekla pustite sportiste od politike.

"Nisu sportisti amebe, da nemaju svoje kritičko mišljenje. Ona se vara ako misli da njena izjava nije par eskelans politička. U tom smislu da podseća na sovjetsku propagandu, za to se nekada dobijalo besplatno letovanje na Krimu", kaže Prokić.

Dodaje da je dala izjavu "da se štiti od politike", a zapravo je dala jednu političku izjavu.

Dodaje da ono što mu smeta, iako se divi sportistima, je to što "nevoljno ili voljno" učestvuju u političkoj propagandi posle osvojenih medalja.

"Vučićevi govori su predugi i neprimereni"

"Njegovi govori su predugi, puni ogorčenja, napada na neistomišljenike. Neprimereni su", kaže Prokić.

Dodaje da vlada ponor između realnosti i onoga što slušamo na konverencijama za štampu ove vlasti.

"Nema ministara u ovoj vladi osim jednog, a on se zove Aleksandar Vučić. Ostali se ne podnosi i samo žele da se svide njemu. I to je naša vlada", kaže Prokić.

Izvor: N1

Tagovi: Nenad Prokić

Komentara 83

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sandra

Dobar intervju, samo nije mi se najjasnija njegova izjava o "laznoj revoluciji" 5.oktobra. Ako misli na Dinkica i njegovog bivseg partijskog drugara Cedu koji su se "okoristili" o peti oktobar, onda je za njih sigurno bila"lazna", ali za mene i milione gradjana Srbije koji smo izasli da srusimo Milosevica i njegove, sigurno nije.Ponosim se sto sam u tome ucestvovala i strasno me nervira ta prica da je 5. oktobar bio greska, bez obzira na sve sto je kasnije usledilo.Sta sad to treba da znaci?Kao bilo bi nam bolje da je Milosevic ostao na vlasti?Pa ono je bio horor, ja samo kad vidim slike iz tog perioda, smuci mi se zivot....

5 2

Zorana

Lazna je bila revolucija 5. oktobar i to je tacna primedba. Lazn aj ejer nista nije promenila, a MIlosevicu je ionako bio kraj. Otisao bi on i bez 5. oktobra, koji nista nije promenio. To je jos jedan od imaginarnih datuma u srpskoj istoriji bez obzira na Sandrine melanholije. A poceo je upadima, to je tacno, pa j ei na taj nacin sledio MIlisevicevu politiku, jer je on oznacio kraj Jugoslavije upadom u platni bilans bivse drzave. O, Srbijo, nigde lada nema!

2 1

poz iz inozemstva

ne sme se NEPISMENIMA dati demokratija... onda imate da svi obrazovani ljudi, i oni koji mogu da razmisljaju svojom glavom beze od pritiska rulje... te ostavljaju toj istoj da likuje samu sebe... to je srbija danas - nepismena rulja koja proizvodi nepismenu rulju, dok sistematski marginalizuje svakog ko odskace... doterali smo mi cara do duvara, kasno je za bilo sta sada, to i vrapci znaju... ovo je sad otapanje grudve snega na radijatoru

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo