Srbija ništa sigurnija od sajber napada nego druge zemlje

Srbija ništa sigurnija od sajber napada nego druge zemlje Izvor: N1

Danima SAD potresa afera hakerisanja Nacionalne bezbednosne agenciije. Prema pisanju američkih medija, hakeri su na internetu objavili alate NSA za nadzor takozvanih "meta" uglavnom stranih vlada.

I za ovaj napad, optužena je hakerska grupa koja se povezuje sa Moskvom, a to tvrdi Edvard Snouden, koji je svojevremeno objavio veliku količinu podataka o tajnim projektima SAD za nadzor.

Vladimir Radunović, stručnjak za bezbednost na internetu i direktor u Diplo fondaciji kaže da je reč o vrlo sofisticiranim sistemima za špijuniranje, za upade u mreže bezbednosnih službi, ministarstava itd. O mogućim hakerima, Radunović kaže da postoje dve mogućnosti:

„CISCO i druge kompanije su potvrdile da ti kodovi sadrže rupe u njihovim sistemima za koje oni nisu znali, a na osnovu kojih se procenjuje da je prilično verovatno da ceo arsenal pripada NSA. S druge strane se pretpostavlja da su ili ruske hakerske grupe upale, ne toliko na osnovu dokaza, a više na onosu konteksta napada na štab Demokratske stranke, a druga je varijanta da se pojavila druga krtica u samom NSA".

Radunović napominje da iako nema jasnih dokaza da su vlade pojedinih država umešane u sajberšpijuniranje i sajbernapade. Sve vlade koketiraju s hakerima i kriminalcima i otkupljuju viruse od njih, kaže Radunović i podseća na neke najveće napade u prošlosti.

„Napad na Estoniju 2007, koji je obogaljio zemlju na nekoliko dana i koji se pripisuje Rusiji, imamo ozbiljne indicije da su kineski hakeri upadali u američke kompanije, imali smo u decembru 2015. slučaj da je ukrajinska energetska mreža bila napadnuta i oborena. Imali smo i najpoznatiji slučaj, koji je donekle potvrđen od izraelske bezbednosne službe, upada u iranski nuklearni sistem za obogaćivanje uranijuma“.

Radunović napominje da Srbija nije zaštićenija od drugih zemalja: „Radili smo nedavno istraživanje koje je pokazalo da bi jedan napad od 24 časa na infrastrukturu finansija države, Srbiju koštao 10 mliona evra minimum na dan“, kaže on.

Kada je reč o regionu, gotovo da nema političke saradnje na nivou regiona iako ima institucija, ali saradnja u sajber bezbednosti ne postoji, napominje Radunović.

Izvor: N1


Tagovi: sajber napad

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Naprednjak

Nema šta da se napadne. Srednji vek.

0 0

Blagojčo

Ali, mi smo Mali - samo Statistička greška na Mapi Čovečanstva.

3 1

Inženjer

Ne daj bože, pa nama klinci sa Kosova hakuju sajt ministarstva odbrane, drugo da ne pominjem. Toliko o stručnjacima koji su debelo plaćeni u državnim institucijama, naravno svi sa ETF-a i FON-a.

5 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo