Šabić traži da se ukloni oznaka "službeno"

Šabić traži da se ukloni oznaka "službeno" Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić predložio je premijeru Aleksndru Vučiću da iz teksta Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave što pre ukloni nedavno usvojene odredbe kojima se predviđa da se neki dokumenti označavaju oznakom "službeno".

Poverenik je naveo da su to odredbe koje se odnose na Ustavom utvrđeno pravo na obaveštenost, odnosno "prava na pristup informacijama u posedu vlasti".

"Fluidne, bez zakonskih kriterijuma nejasne i neprecizne formulacije 'osetljivi' i 'zahtevaju ograničenu distribuciju' i gramatički i logički i pravno upućuju na zaključak da se Uredbom 'uređuju' pitanja relevantna za ostvarivanje ustavnog prava na obaveštenost i to na način koji nije predviđen nijednim zakonom", naveo je Poverenik u saopštenju.

Prema njegovim rečima, sporna odredba Uredbe ne samo da izaziva suvišne probleme u praksi, već stvara i pogrešnu sliku javnosti o transparentnosti rada Vlade, odnosno administracije, zbog čega bi Vlada trebalo što pre da ih ukloni iz teksta Uredbe.

Kako se navodi u saopštenju, to se ne odnosi na Zakonom o tajnosti utvrđenih oznaka, poput oznaka "interno", "poverljivo", "strogo poverljivo" i "službena tajna".

Vlada Srbije saopštila je ranije da oznaka "službeno" na dokumentima državnih organa nije oznaka tajnosti, kao i da je svaki akt koji je obeležen na taj način moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja.

Objašnjeno je da se sa "službeno" obeležavaju akti i predmeti organa državne uprave koji su po svojoj prirodi osetljivi i zahtevaju ograničenu distribuciju, a sama oznaka je internog karaktera i primenjuje se isključivo unutar državnog organa.

Komentara 33

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

TIŠINA TAMO

Neću!!!

1 0

clan elite

A da javnost vidi ugovore sa Etihadom i sa Kamarasom koje Vucic krije kao zmija noge? Moracemo da sacekamo da sidje sa vlasti I da vidimo koliko nas je usrecio! Jer da je nesto dobro, ne bi ih toliko krio!

9 0

Jana

Šabić kao da nije radio u državnim organima oznaka službeno je neophodna iz više razloga, mnoga dokumenta se moraju tražiti po službenoj dužnosti.

1 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo