Italija donela zakon protiv bacanja hrane

Italija donela zakon protiv bacanja hrane Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Italijanski parlament usvojio je zakon kojim bi trebalo da se smanji bacanje hrane, olakša direktno doniranje hrane siromašnima i promoviše "dogi beg" pakovanje hrane u restoranima.

Ministar poljoprivrede Mauricio Martina rekao je da je zakon koji je usvojen tokom ove nedelje rezultat fokusiranja svetskog sajma Ekspo 2015 na bezbednost hrane, kao i da je na paradoksalnu pojavu gladi usred izobilja ukazao i papa Franja.

Prema proceni italijanske vlade, bacanje hrane košta privredu zemlje 12,5 mlijardi evra godišnje, a Nacionalna konfederacija poljoprivrednih proizvodjača (Coldiretti) navodi da su za polovinu ukupne količine bačene hrane odgovorni potrošači, dok 20 odsto bace restorani.

Procenjeno je da svaki Italijan godišnje baci oko 76 kilograma hrane.

Tagovi: Italija , Hrana

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Blagojčo

Ali, To je Stvar Porodičnog Vaspitanja i Lične Kulture, a Ne, Zakona.

1 0

:/

Ziva istina. I kod nas se baca toliko hrane da to nije normalno. Gledam moju sestru i zeta... Ona svaki dan kuva sveze i ono sto se ne pojede - baci, jer ne mogu da jedu podgrejano!? I tako... Ostanu dve krmenadle, pola serpe spagete bolonjeze, 4 sarme, pola kile svinjskog pecenja... Sta god da je u pitanju - baca se! Sramota bre!

4 0

Punisher

Bravo!

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo