Hapšenje Barešića i sahrana Rolovića

Hapšenje Barešića i sahrana Rolovića Izvor: Tanjug/Živorad Vučić
Hapšenje Barešića u Stokholmu posle ubistva ambasadora

Miro Barešić, ubica ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića u Stokholmu 1971. godine, dobio je spomenik u svom rodnom mestu u Hrvatskoj. Otkrivanje spomenika bio je povod za još jednu protestnu notu Srbije i produbljivanje krize u odnosima dve zemlja. Agencija Tanjug je tim povodom objavila arhivske fotografije.

Otkrivanje spomenika Barešiću, kojem su prisustvovala i dva hrvatska ministra u tehničkom mandatu, bilo je povod da se iz arhive Tanjuga izvuku dve fotografije Živorada Vučića.

Na jednoj je hapšenje Barešića u Stokholmu 1971. godine posle ubistva ambasadora Rolovića, a na drugoj sahrana ambasadora u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrana ambasadora Vladimira Rolovića Izvor: Tanjug/Živorad Vučić
Sahrana ambasadora Vladimira Rolovića

Odluka da se Barešiću u Dragama u blizini Pakoštana podigne spomenik prodbula je krizu u srpsko-hrvatskim odnosima, a protestnom notom reagovala je i Crna Gora, pošto je Rolović bio poreklom iz Crne Gore. 

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

senjski uskok

srbi ,nà zàlost nikàko dà ràzumiju sto kod nàs u hrvàtskoj znàci rijec ''domoljublje''.....te sto je zà nàs hrvàte bio represivni sistem komunizmà....i iz kojeg ràzlogà ti isti komunisti iz hrvàtske nà tom zàdnjem ''derneku'' u beogràdu rekose ''dostà''. do 1914 godine bili smo pod àustrijom i kàko nàm je bilo je bilo no premà toj monàrhiji smo se iskàzàli kào lojàlni gràdjàni te kào izvrsni vojnici koji pod komàndom tegethoffà poràzise tàlijànsku flotu nà visu. potom....''obecàvàjucà'' krfskà deklàràcijà te opomenà prvàkà hss-à stjepànà ràdicà ....''ne jurite ko guske u màglu''. kràljevinà jugoslàvijà ''poklànjà'' 1924 god. tàlijànimà veliki dio hrvàtske i slovenske zemlje. potom prvo politicko ubistvo hrvàtskih politicàrà u beogràdu.....no punisà ràcic nije bio nikàdà obiljezen kào terorist. potom , diktàturà kràljà .....à odjek je ''protest'' hrvàtskih nogometàsà te njihovo ne sudjelovànje nà prvom sp u urugvàju. kronoloskim redom je ubistvo kràljà u màrseillu....te je hrvàtskoj stigào nàziv ''teroristi'' 1937 god. kràljevi zàndàri bez povodà pucàju po slàvljenicimà nà ulicàmà u senju...... potom......1945-1990.......45 godinà rezimà i sàmovolje komunistà......zàtvàrànjà,mucenjà,ubijànjà, goli otok, gràdiskà i lepoglàvà ....màhom oponenti...màhom osobe koje to nisu htjele..... i eto....jednà od inih osobà koje to nisu htjele je i nàs domoljub miro bàresic.....zà vàs mozdà teroristà.....no zà nàs boràc zà nàsu hrvàtsku.

0 0

mujcinovic salih

Barisic je bio baraba i terorist.Isto vazi i za principa!

16 14

Psihijatar

Da je neko u to vreme rekao da će Barišiću biti podignut spomenik kao "vitezu Hrvatske" mislim da bi ga proglasili neuračunljivim.

31 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo