Dva hrvatska ministra na otkrivanju spomenika teroristi

Dva hrvatska ministra na otkrivanju spomenika teroristi Izvor: Dino Stanin/PIXSELL

Ceremoniji otkrivanja spomenika Miru Barešiću, koji je 1971. godine u Švedskoj ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića, prisustvovalo je dvoje ministara u tehničkoj Vladi Hrvatske: Zlatko Hasanbegović i Tomo Medved.

Na otkrivanje spomenika u Dragama, su bili Zlatko Hasanbegović, došli su i generali Ante Gotovina, Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, Ante Deur, a sekretar ekstremno desničarske HSP AS Pero Ćorić i predsednik Ivan Tepeš pojavili se u društvu Vesne Balenović, nove pravaške zvezde za parlamentarne izbore.

U Dragama su bili i Velimir Bujanec i Dražen Keleminec, koji je po kuloarima najavljivao novi "pohod na Srb" čim mu istekne policijska zabrana pristupa, piše Jutarnji list.  

Viđeni su i saborski poslanik, general Željko Glasnović, Miro Bulj i splitski psihijatar Goran Dodig, kao i neki lokalni političari, među kojima je bio i predsednik zadarskog GO HDZ-a Joso Nekić.

Spomenik je izradio akademski vajar Ivan Kujundžić, otvorili su ga članovi poredice Mira Barešića, a blagoslovio ga je penzionisani nadbiskup ličko-senjski Mile Bogović.

"Miro Barešić je jedan od najvećih hrvatskih domoljuba čije delo i žrtvu moramo poštovati. Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje iako je godinama osećao nepravdu koja se sustavno nanosila Hrvatima. Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je 'branitelj pre branitelja'. Vratio se iz Paragvaja iako je znao da su u Hrvatskoj i ljudi koji su ga proganjali, ali je učestvoao u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku", rekao je ministar Medved. 

On je prisutne pozvao da se Barešića sećaju "kao hrvatskog branitelja i domoljuba koji je bio junak Domovinskog rata i simbol borbe za slobodu".

Podizanje spomenika proustaškom teroristi izazvalo je oštre reakcije u Srbiji. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ga to podseća na "povampirenje fašizma u Hrvatskoj",dok je ministar rada Aleksandar Vulin ocenio da je Hrvatska "potonula u ludilo".

Tagovi: Hrvatska , Spomenik

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neca

Okupili se ustaše, još da zapevaju.

1 0

Wtf

Kakve veze Srbija ima sa tim? Rolovic je bio Crnogorac sa Cetinja i danas bi bio crnogorski drzavljanin. Ako bi neko trebalo da ima problem sa ovim to je Crna Gora, a ne mi. Posto vidim da njima to ne smeta, cemu drama? Jednako ima vaznosti za nas kao da se radi o spomeniku ubici nekog bivseg ambasadora iz Slovenije ili Makedonije. A znate zasto ne smeta Crnoj Gori? Zato sto je Vladimir Rolovic bio zapovednik Golog otoka, general-major Udbe i prvi njen zapovednik jos iz vremena Ozne. Pod njegovom komandom ubijeno je vise hiljada nevinih ljudi, ne samo na Golom otoku. Pitajte svoje dedove, ako su uspeli da prezive, kako je bilo na tom divnom ostrvu pod zapovednistvom tog crnogorskog oficira Udbe.

17 8

Posmatrac

Lepo je pre mnogo godina pokojni Minimax rekao: ja ustadoh i oni svi ustase i za to umalo zaglavio robiju.

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo