Tasovac: Konkursi za sufinansiranje medija bili besprekorni

Tasovac: Konkursi za sufinansiranje medija bili besprekorni Izvor: N1

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je da je ovogodišnji konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja u pogledu poštovanja zakonskih procedura i transparentnosti sprovedeni besprekorno.

Kako se navodi, od 898 prijava u oblasti informisanja, Ministarstvo je na predlog stručnih komisija podržalo 348 projekata u iznosu većem od 255 miliona dinara.

"Među podržanim projektima nalazi se zavidan broj projekata predloženih od strane medija i pojedinaca koji su izuzetno kritični prema Vladi Srbije. To je jedno od merila uspeha ovog konkursa i prava slika medijskih sloboda u našoj zemlji", naveo je Tasovac u pisanoj izjavi.

On je navelo da su u devet slučajeva u kojima su uočene "drastične nepravilnosti i nelogičnosti", predlozi komisije preinačeni i da su tri projekta odbijena, četiri dobila niža sredstva, a dva više od onoga što je komisija predložila.

"Tako je propao pokušaj pojedinih novinarskih udruženja, koji delegiraju svoje predstavnike i imaju većinu u konkursnim komisijama, da Ministarstvo uvuku u svoj dobro razrađen mehanizam međusobnog nagrađivanja i tapšanja po ramenu u stilu 'ja tebi serdare, ti meni vojvodo'. Rezultati konkursa su ogolili licemernost dobro poznatih larmadžija na našoj medijskoj sceni, koji već dve godine, ne toliko iz ideoloških koliko iz finansijskih uverenja, kritikuju stanje medijskih sloboda u Srbiji i sve vreme se žale na tobož sveprisutnu cenzuru", naveo je Tasovac.

Udruženja: Tasovac obesmislio medijske reforme

Četiri novinarska i medijska udruženja danas su kritikovala odluku tehničkog ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, da "po sopstvenom nahođenju prepravi" predlog stručne komisije za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u kategoriji elektronskih medija.

Kako su ocenili, to predstavlja čin "ozbiljnog ugrožavanja i obesmišljavanja" medijskih reformi u Srbiji.

"Dva stuba medijskih reformi - izlazak države iz medijskog vlasništva i sufinansiranje javnog interesa sada su se potpuno urušila: državni mediji su postali partijski, a ministar je legalizovao da novac medijima dodeljuju političari u skladu sa svojom nekontrolisanom voljom, a ne medijski stručnjaci", navodi se u saopštenju za javnost. Udruženja podsećaju da je na lokalnom nivou i inače bilo ogromnih problema sa sprovođenjem konkursnog sufinansiranja i u prošloj i u ovoj godini.

"Ovom odlukom, Tasovac je poslao poruku nižim nivoima vlasti da su medijski zakoni i stručne komisije samo ukras za međunarodnu zajednicu i šarena laža za domaću javnost i da se ne treba pridržavati njihovih odluka, što će, sigurni smo, biti dočekano sa velikim odobravanjem od strane lokalnih vlasti", ocenjuje se u saopštenju. Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Poslovno udruženje lokalnih medija Lokal pres.

Asocijacija onlajn medija (AOM) ocenila je da je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ozbiljno doveo u pitanje medijske reforme, zbog odluke da "po svom nahođenju izmeni predloge konkursnih komisija", sastavljenih od medijskih stručnjaka koje je sam odabrao.

"Ovim činom je obesmislio sve što su prethodne dve godine, od donošenja zakona, i proteklih sedam godina borbe za nove medijske zakone, činili građani, novinarska i medijska udruženja, međunarodne organizacije i ministarstvo na čijem je čelu", naveo je AOM.

Ta asocijacija je ocenila da je stavom da je predlog konkursne komisije samo savetodavan a ne obavezujući, ministarstvo legalizovalo već uspostavljenu praksu da vlast na svim nivoima novac poreskih obveznika medijima dodeljuje "po svom nahođenju i političkim potrebama", a ne u skladu sa predlozima struke i definisanim javnim interesom.

"Ministarstvo kulture i informisanja ovakvim tumačenjem zakona i podzakonskih akata na najdirektniji način onemogućava ostvarenje javnog interesa u sferi javnog informisanja, kojima je osnovni garant upravo stručnost i nezavisnost komisija koje odlučuju o raspodeli novca građana namenjenog javnom informisanju", navodi se u saopštenju.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

carovi

Tasovac car!

1 6

Pravo Na Komentar

Boze, lep li je, a pametaaaan

8 1

Blagojčo

Verujem, ali bih, ipak, radije, sačekao izveštaj Revizora, može?

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo