Akvarijum i tropikarijum Beograđanima na dar

Akvarijum i tropikarijum Beograđanima na dar Izvor: N1

Grupa entuzijasta, sa željom da široj javnosti približi vodeni, biljni i životinjski svet, osnovala je Javni akvarijum i tropikarijum Beograda u Mesnoj zajednici u ulici Milenka Vesnića 3 na Savskom vencu. Svakodnevno organizuju posete za školarce, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Posetioci u njemu mogu da vide razne vrste riba iz celog sveta, zmije, kameleone, i druge gmizavce, male glodare, i ptice. Osnivači se o životinjama brinu na dobrovoljnoj bazi i isključivo zahvaljajući donacijama. 

Od mini verzije junaka crtanih filmova Nema i Dori, do velikih pirana iz Amazona, riba i korala iz Crvenog mora. Neki od stanovnika nisu samo interesantni za gledanje, nego mogu da budu i vrlo korisni, barem prema verovanju sa Dalekog Istoka.

"Riba koja se zove Aruana. To je istočnjačka riba sreće i blagostanja. To je riba koja se inače po Feng Šuiju drži i preporučuje se i kineski biznismeni i stanovnici je drže. Kako ta riba raste, tako raste i njihov biznis", objašnjava menadžer projekta Branislav Jakovljević.

I dok su neki stalno u pokretu, drugi se mrdaju samo kad treba da jedu. U tropikarijumu živi više vrsta iguana, zmija, kameleona. Studentkinja biologije Mirjana Šikman vodi računa upravo o njima.

"Ono što radim sada, to je uglavnom briga o životinjama. To je ono što ste vi imali prilike da vidite, od zmija, guštera, imamo i kornjače ovde nekoliko vrsta, tako da njih mazim, pazim, hranim, volim", kaže Mirjana.

Mesta ima i za vrste koje ne žive isključivo u akvarijumima i terarijumima, pa su ovde usvojili i nekoliko mačića.

"Ovde funkcioniše i vlada ljubav. Ljubav među životinjama, i ljubav prema životinjicama. I naravno, pošto vlada ljubav imamo i bebi kutak. Neke od tih riba koje ovde imamo počnu da prave i male bebe", kaže Jakovljević.

Među tim bebama su japanski šarani, koji bi uskoro trebalo da dobiju novi smeštaj u veštačkom jezeru. To je deo plana za sređivanje dvorišta, u kome se već mogu videti razne vrste bonsai drveća, i gde su se smestile crvenouhe kalifornijske kornjače.

Ipak, kako se u Akvarijum i tropikarijum Beograd održava isključivo od dobrovoljnih priloga posetilaca i drugih donatora, neizvesno je kada će se ovi planovi ostvariti.

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Игор

Браво,идемо,само Београд.

5 11

I tako....

Pošto je uvek i samo uvek problem grad Beograd, za Vašu informaciju postoji i Javni akvarijum u Kragujevcu. Uvek je lakše sedeti i "pametovati" iza tastature.

8 0

Milan

Prelepo

17 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo