EPS demantuje CINS: Kostolac B daće čistiju životnu sredinu

EPS demantuje CINS: Kostolac B daće čistiju životnu sredinu Izvor: N1info

Reagujući na tekst CINS-a o tome da EPS gradi novi blok TE Kostolac B čime će se povećati emisija štetnih gasova, EPS tvrdi da je izgradnja novog bloka TE Kostolac B3 u skladu sa svim standardima EU o zaštiti životne sredine.

Izgradnja novog bloka TE Kostolac B3 je u skladu sa svim standardima EU o zaštiti životne sredine, naglašava EPS:

„Emisije zagađujućih materija u vazduh, kao najznačajniji parametar, projektovane su tako da zadovolje standarde Direktive EU o industrijskim emisijama, iako ova Direktiva još uvek nije preneta u nacionalno zakonodavstvo. Imajući u vidu da će se izgradnjom novog bloka omogućiti zatvaranje nekog od starijih blokova niske efikasnosti i znatno lošijih performansi u smislu emitovanja zagađujućih materija u različite medijume životne sredine, može se smatrati da će TE Kostolac B3 imati upravo pozitivne efekte po životnu sredinu“, kaže se u saopštenju EPS-a.

EPS dodaje i da je nevladina organizacija CEKOR predala JP EPS peticiju o raseljavanju naselja Drmno, ali da su nakon toga legitimni predstavnici građana u zvaničnom dopisu obavestili EPS da su potpisi zloupotrebljeni i ogradili su se od CEKOR-a, jer je peticija skupljanja za drugu svrhu i namenu i dodaje da proizvodnja električne energije u ukupnoj emisiji praškastih čestica koje utiču na nivo zagađenja vazduha u Srbiji, učestvuje sa samo 15 odsto, što je daleko manje nego u drugim zemljama Evrope.

Tvrdeći da su se autori teksta oslanjali na rezultate ankete CEKOR-a i izjava meštana koji su članovi te organizacije, Sektor za odnose s javnošću JP EPS ocenjuje da je potrebno uraditi ozbiljno istraživanje o stvarnom stanju na terenu u vezi sa zdravljem i uticajem na zdravlje stanovnišva naselja Drmno i dodaje da je spreman da podrži jedan takav projekat.

JP EPS je u potpunosti posvećen usaglašavanju rada svojih postrojenja sa odgovarajućim standardima zaštite životne sredine i u tom smislu poštuje sve propise, dodaje se u saopštenju.

Tagovi: eps , CINS , TE kostolac

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo