Preminuo nobelovac Eli Vizel

Preminuo nobelovac Eli Vizel Izvor: AFP/ Mark Sagliocco / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od ljudi koji su preživeli Holokaust Eli Vizel preminuo je danas u 87. godini života.

Vizel je bio plodan pisac, koji je iza sebe ostavio 57 knjiga, uglavnom pisanih na francuskom i engleskom jeziku. 

Bio je politički aktivista, najpoznatiji po svojoj ulozi u predstavljanju svetu šta je zapravo značio Holokaust.

Svojim memoarima "Noć", zasnovanim na sopstvenom iskustvu, kada je kao tinejdžer bio u koncentracionom logoru Aušvic, uspeo je u postratovskom periodu da podseća i održi sećanje na stravične zločine koje su činili nacisti.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1986.

Javnost ga pamti i po tome što se 2012. godine odrekao mađarske državne nagrade koju je dobio 2004, u znak protesta zbog "zataškavanja" uloge bivših mađarskih vlasti u deporatciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Eli Vizel je još početkom 2000-ih  izjavljivao da je najveći problem današnjeg sveta fanatizam i zloupotreba religije, ali da to nije ništa novo. Zloupotreba religije je prava tradicija i šta su bili drugo krštaški ratovi do zloupotreba vere u političke svrhe, govorio je.

"Religija je kao ljubav, zavisi od toga kako s njom postupate. Današnji fanatizam, pothranjivan globalnim strahom, strahom od nepoznatog, rađa novi terorizam, koji više nema veze s terorizmom kao gotovo romantičnom idejom s kraja XIX i početka XX veka", govorio je. "Tada su teroristi i bez dogovora znali da ne mogu da podmetnu bombu jer su u crkvi deca. Danas samo ubijaju i idu tako daleko da su spremni da ubiju i sebe, samo da mrtvih bude što više", govorio je Vizel o pretnjama u svetu.

Rođen je 30. septembra 1928. godine u rumunskom Sigetulu, transilvanskom gradu koji je 1940. godine pripojen Mađarskoj zajedno s delom Transilvanije. Nakon toga, Vizel je s porodicom bio deportovan u logor Aušvic.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoran Andrejić Bor

Tako je Kondore,ne trebamo zaboraviti.Ni počinioce,ni huškače na rat.U Boru je bio,za vreme II sv.rata,jedan logor(bilo ih je preko 40radnih od Bora do Kostolca)samo za mađarske Jevreje,kji su naravno deportovani od strane Hortijevog fašističkog režima.Pokoj dušama stradalih u logorima i g.Vizelu.

7 0

Swiperr

Palestine like this

17 6

Kondor

Sa žaljenjem moram se setiti zalaganje Eli Vizela sa se bombarduje Beograd.

21 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo