YUCOM: Sud još nije odlučio o skupu protiv Si Đinpinga

YUCOM: Sud još nije odlučio o skupu protiv Si Đinpinga Izvor: N1

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zatražio je od vlasti u Srbiji da ne ograničavaju slobodu mirnog okupljanja. YUCOM navodi primer zabrane skupa pripadnika Falun Dafe uoči posete predsednika Kine.

"Zabrana skupa Falun Dafe je primer je donošenja arbitrarne i političke odluke, koja predstavlja nezakonito i nelegitimno ograničenje slobode mirnog okupljanja", navodi se u saopštenju YUCOM.

Pravni tim YUCOM je pružio besplatnu pravnu pomoć i zastupanje pripadnicima Falun Dafe, ali tvrde da se postupak zaštite prava prema novom Zakonu o javnom okupljanju već na prvom testu pokazao neefikasnim, jer je Upravni sud propustio da donese odluku pre termina okupljanja.

"Postupci u tim predmetima još su u toku, uprkos činjenici da je od planiranih termina okupljanja već prošlo pet, odnosno šest dana", navodi YUCOM.

Dodaju da je time dodatno osnažen argument za neophodnost izmena Zakona kako bi se isti uskladio sa Ustavom Srbije i sa međunarodnim standardima slobode mirnog okupljanja.

Komitet pravnika za ljudska prava je zbog toga pozvao vlasti da uspostave efikasan mehanizam zaštite slobode okupljanja koji će onemoćuditi arbitrarne i političke zabrane zasnovane na diskriminatornim osnovama.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlad

Jedan od naj demokratskijim ustavom na svetu je ustav SSSR-a iz 1936. godine a znamo koje su posledice bile.

10 2

Vladimir

Nas treba oterati sve u tamo neki Tibet i ograditi sa tim Falun Dafom pa da tihujemo do mile volje i sta ce nam onda Kinezi Rusi Evropa jescemo travu i uzivati i meditirati do mile volje.

4 13

Wax

Atmosfer je takva da mali čovek neželi da ima ljudska prava, vlast kao vlast ima tu osobinu da ih krši koliko mu društvo dozvoljava.

43 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo