FHP: U Srbiji živi 3.000 osumnjičenih za ratne zločine

FHP: U Srbiji živi 3.000 osumnjičenih za ratne zločine Izvor: N1

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Sandra Orlović izjavila je da je prema broju optužnica u poslednjih pet godina Srbija postala "oaza nekažnjivosti za ratne zločine".

Ona je, u intervjuu za Danas kazala da, po njenoj proceni, u Srbiji živi najmanje 3.000 osumnjičenih za teške zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, kao i da je bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, pred kraj mandata izjavio da, samo u Beogradu, živi 80 osumnjičenih za ratne zločine.

"U takvoj situaciji, a posebno pri više puta ponovljenoj deklarativnoj posvećenosti zvaničnika regionalnom pomirenju, očekivalo bi se da institucije Srbije angažuju mnogo više resursa i političke volje da se procesuiranje ratnih zločina u Srbiji reanimira", kazala je Orlović i ocenila da Tužilaštvo za ratne zločine nema dovoljno ljudi, ni dovoljno veliki budžet.

Ona je ocenila i da neuspeli izbor novog tužioca za ratne zločine ukazuje da politička vlast pokušava da procesuiranje ratnih zločina svede na minimum, "dovoljan da umiri briselske birokrate".

Ona je ocenila da je vidan napredak političkih, kulturnih i ekonomskih veza u regionu, ali da se pomirenje u regionu bazira na interesima unapređenja svakodnevnog života građana, "bez otvaranja teških tema koje te interese i odnose mogu ugroziti".

"Dijalog o ideologijama koje su legitimizovale zločine, različitim interpretacijama ključnih događaja u istorijskim udžbenicima, moralni dug naših zajednica prema žrtvama, viđene su kao štetne za budućnost i stabilnost", navela je Orlović.

Tagovi: FHP , ratni zločini

Komentara 55

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Branka

Srbija je basta korova...i sabirni centar retkih skartiranih primeraka...sacuvanih iz svih ratova proslog veka, a negovani od strane svih politickih struktura nakon ubistva Djindjica...

1 3

DULE ns

PA MOLIM VAS ZASTO ZIVITE U TAVOJ SRBIJI .

3 1

Neki

Naša republika je ratovala primitvno protiv bivših federalnih sunarodnika i do istrebljenja u nekih 5 faza, tako se ovde i predhodno u WII ratovalo do istrebljenja u građanskom ratu dvojakih oslobodilaca partizana i četnika, uvek su stradale nacionalne manjine. Posebno, i tokom 90-ih je država 2 puta izvodila tenkove protiv matičnog naroda osnivača - samih stanovnika srpske nacionalnosti - 1991. i 1999. u prvoj fazi diktature neonacional-socijalizma i na kraju u fazi raspada takvog društvenog sistema.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo