Patrijarh Irinej odlikovao Palmu ordenom Svetog Save

Patrijarh Irinej odlikovao Palmu ordenom Svetog Save Izvor: TANJUG/ DUSAN ANICIC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej osveštao je crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine, čiji je ktitor predsednik Skupštine tog grada i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Obraćajući se okupljenima nakon osvećenja i liturgije, Irinej je rekao da će novoizgrađeni hram "svedočiti o jednom vremenu" kao i da će se ime ktitora pominjati "dok postoji i sama crkva".

"Ovo je događaj koji je radostan ne samo za ovo divno selo, već i za ovaj divni grad i zemlju našu svetu Srbiju. Ovaj predivni hram, kao izraz ljubavi ktitora njegovog, ukrasio bi i naš prestoni grad Beograd i svaki veliki grad u svetu i Evropi", kazao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, Dragan Marković Palma dao je primer mnogima kako treba misliti o svojoj porodici i svom selu.

"On je mnogo činio za svoj narod. I drugi moćni i ugledni ljudi treba da se ugledaju na njega i da slede njegov primer. To je ono što će ostati za svagda", kazao je Irinej.

Marković, kome je na predlog vladike šumadijskog Jovana, Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio Orden svetog Save prvog stepena zbog izgradnje hrama i parohijskog doma u Končarevu, najavio je da će ta crkva postati i turistička destinacija.

"Ovu crkvu koju gradimo devet godina, neće koristiti samo građani Končareva nego i građani Srbije. Ovo će biti turistička destinacija a hram će se naći na turističkoj karti jer je prošle godine u Jagodinu došlo 400.000 turista", kazao je on, izraživši zahvalnost patrijarhu i episkopu što su osveštali hram.

Marković je dodao da nije želeo da se njegov lik nađe u freskopisu hrama. "Ja sam privrednik i političar i meni nije mesto među svecima. Mi moramo da poštujemo svece ali mi koji imamo, moramo da pomažemo onima koji nemaju", rekao je lider JS-a.

Osveštenju crkve u Končarevu prisustvovali su funkcioneri Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Antić, predstavnici javnog i političkog života Jagodine i Srbije, i brojni vernici.

Komentara 73

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Blagojčo

Priznanje za Skromnost, i Skrušenost: Palma, Bata i braca, Toma...

2 0

milan

Podiznje crkve,za svaku pohvalu,ali kako sam navodno cuo Palmina porodica drzi kljuceve te crkve i svestenik ili bilo ko ne moze da udje dok ne pozove da mu otkljucaju (i neznam ko skuplja priloge).Ako je ktitor neka preda kljuceve vladici sumadiskom tj.crkvi i narodu,eventualno stavi tablu na ulazu ko je ktitor, jer to nije objekat za pod kljuc ili rentiranje kao da je napravio hotel pa ga izdaje . Pozdrav svim pravim "graditeljima" i vernicima iz Jagodine.

3 1

BIBA

NAJGORI PTRIJARH KOGA JE SRBIJA IMALA!

10 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo