Put Srbije ka EU: Posao i prepreke

Put Srbije ka EU: Posao i prepreke Izvor: N1

Iako je Hrvatska prošle nedelje dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s Evropskom unijom, posao za Srbiju tek počinje, poručila je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević. Glavni problem je Kosovo, kaže Dejan Jović.

Iz susedne Hrvatske stižu i upozorenja i ohrabrenja: Srbija na tom putu može očekivati još problema, ne samo od Hrvatske već i od ostalih država članica, ali sve sporove treba rešavati bilateralno.

Igra mačke i miša - da li je to pozicija svake nove potencijalne članice Evropske unije u situaciji kada o svakom koraku na tom putu saglasnost treba da da svih 28 država članica?

„Ima jedan broj pitanja koja se u bilo kojoj fazi pregovaračkog procesa mogu otvoriti. Mi smo jako svesni toga i još negde na početku procesa smo napravili jedan pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama, ne samo susednim već i sa svim državama članicama Evropske unije i o njima se vodi jako puno računa. Ono što je nepoznanica je kada će problemi eskalirati“, objašnjava Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije.

Prema računici članova pregovaračkog tima, Srbija se može naći u mnogo situacija koje su slične onoj sa blokadom Hrvatske.

„Stotinu nekih trenutaka od kojih treba da strepimo. Ukoliko nestrateški postavimo naš budući put u smislu odnosa prema državama članicama već danas, mi ćemo konstantno imati probleme i konstantno ćemo strepeti svakog meseca oko nekog potencijalnog problema“, objašnjava Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike.

Slična iskustva imala je i najmlađa članica EU u sporu sa Slovenijom, a sličnosti može biti i između Srbije i Kipra koji nije rešio status severnog Kipra, poručuje profesor zagrebačkog univerziteta Dejan Jović:

„Mislim da nažalost nema dovoljno volje danas u EU da se kiparski slučaj koristi kao presedan za srpski slučaj i mislim da nije isto zbog toga što u slučaju Kosova, koje ja mislim da će biti najveći problem kod integracije Srbije u EU. Dakle, ne Hrvatska, ja mislim da je glavni problem pitanje statusa Kosova i da o tome treba imati neku strategiju“, kaže Dejan Jović, profesor i bivši savetnik predsednika HRV Ive Josipovića.

Sa većim brojem članica rastu i zahtevi koje zemlje kandidati treba da ispune. Kada je to shvatila Hrvatska se poslužila strategijom stvaranja prijatelja među malim, katoličkim, srednjevropskim zemljama i prijateljima Nemačke, eliminisala uticaj Velike Britanije i postigla cilj - pa ekspert iz Hrvatske i Srbiji savetuje definisanje vlastite strategije.

Izvor: N1

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

Glavni problem je Rusija i besmisleno rusofilstvo.

10 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo