Crkvena arhiva i matične knjige preživele požar u Njujorku

Crkvena arhiva i matične knjige preživele požar u Njujorku Izvor: Fonet

Njujorški vatrogasci i dalje među zidinama crkve Svetog Save na Menhetnu sprovode istragu kako bi utvrdili uzrok požara koji je 2. maja, nekoliko sati posle uskršnje liturgije, progutao unutrašnjost i krov te srpske crkve u SAD, rekao je otac Đokan Majstorović.

"Istragu će završiti sledeće nedelje, a četiri do pet nedelja posle toga trebaće im da urade analizu i provere sve što su prikupili. Na osnovu toga doneće zaključak i reći šta misle šta je uzrok požara", rekao je otac Đokan.

Prema njegovim rečima, vatrogasci rade veoma temeljno, zaštitili su ceo prostor kako se niko ne bi povredio, a prilaz crkvi i porti strogo je zabranjen.

Otac Đokan je dodao da njegova kancelarija nije uništena, a ostala je i arhiva - crkvene knjige, knjige venčanih, krštenih i umrlih. On je naveo i da je voda kojom je gašen požar uništila deo bogate crkvene biblioteke.

Prema njegovim rečima, pripadnici srpske zajednice u Njujorku, ali i šire, danas na liturgije i krštenja mogu da dolazi u protestantsku i grčku ckvu koje se nalaze nedaleko od crkve Svetog Save.

"Imamo mesto gde da se Bogu molimo, protestanti su nam dali jednu lepu crkvu gde se okupljamo nedeljom, a radnim danima, kada su krštenja, venčanja i crkveni praznici službe držimo u grčkoj ckrvi. Navikavamo se na ono što se mora", rekao je sveštenik iz Njujorka.

Prema njegovim rečima, grčka pravoslavna crkva je jako blizu Crkve Svetog Save, desetak minuta pešice, na 8. aveniji i 24. ulici.

Crkva Svetog Save spomenik je kulture izgrađen 1855. godine. Pre 75 godina u ime SPC kupio ju je vladika Nikolaj za 30.000 dolara. Za znamenitost Njujorka proglašena je 1968. godine, a 1982. je upisana u američki Nacionalni registar istorijskih mesta.

Tagovi: Njujork , crkva

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ratko Beli Listić Zauvek

Svaka čast protestantima i Grcima, to je hrišćanska ljubav

1 0

Penzioner 2

Sta je sa polisom osiguranja ?

3 0

Sujeverni ateista

E moj penzioner 2, "ne prizivaj DJavola" zar zelis novo smanjivanje penzija zbog sanacija verskih objekata koji su izgoreli zbog nepaznje i neznanja popova. Nasi "partneri" iz MMF-a nam nece nikada "pozajmiti" pare za tu namenu, pa ce iste biti zakinute od gradjana Srbije svih veroispovesti, pa cak i od onih koji nisu sujeverni. Ne mislis valjda da ce SPC prodati bar deo svog Audi voznog parka zbog toga. Ipak su oni najdominantniji gospodari prstenova u "regionu". Za neupucene-prstenovi su zastitni znak cuvene nemacke fabrike automobila.

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo