Vulin: Ako poslodavac nema za isplatu ne možemo da pomognemo

Vulin: Ako poslodavac nema za isplatu ne možemo da pomognemo Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ne postoji zakon kojim se može napraviti uspešan poslodavac i da država ne može pomoći radnicima ukoliko oni ne obaveste nadležne organe o neisplaćenim zaradama.

"U Zakonu o radu smo uveli novinu po kojoj obračunski listić koji dobijete od svog poslodavca ima status dokumenta i na sudu bez advokata možete prinudno da naplatite svoju zaradu pod uslovom da poslodavac ima novca. Ako poslodavac nema novac za isplatu ne možemo da pomognemo osim da se Inspekciji rada skrene pažnja ukoliko ne dobijete obračunski listić ili zarada", rekao je Vulin novinarima u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

On je odgovarao na pitanje novinara šta država čini da zaštiti radnike kojima poslodavci ne isplaćuju zarade. Prema istraživanjima Zavoda za statistiku, oko 400.000 radnika u Srbiji neredovno dobija platu, a 50.000 njih mesecima i godinama nemaju nikakva primanja.

Na pitanje novinara hoće li posle sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, Vulin je rekao da proces racionalizacije nije samo obaveza države i ministarstava nego i javnih preduzeća i lokalne samouprave.

"Proces racionalizacije će se nastaviti jer je naš interes da državnu upravu učinimo efikasnijom i da ona funkcioniše sa optimalnim brojem izvršilaca, ali da se to ne odražava na efikasnost i usluge koje se pružaju građanima", rekao je on i dodao da to nije odluka MMF i Svetske banke već da je to "dobro za državu".

Izvor: Tanjug

Komentara 124

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

bojana

poslodavac u firmi bfs servis godinu dana nije nam isplatio plate koje smo mi zene posteno zaradile i cistile objekte vlade a sve je islo preko uprave za zajednicke poslove . pa bih pitala gospodina vulina kako ja da naplatim svoju zaradu koju sam posteno zaradila a samnom jos dvadesetak zena koje isto cekaju neisplacenu zaradu .da li u nasoj zemlji ima zakona za poslodavce koji sa nama radnicima rade sta hoce i zakon je uvek na njihovoj strani. hvala unapred zahvalna majka dvoje maloletne dece koji cekaju maminu platu da kupe patike i knjige za skolu.

1 0

marko

kakva je sramota radnog naroda ovaj vulin

2 0

SKY

E nikako da krenu sa tim otpuštanjima iz javnog sektora tj. javnih preduzeća, ako se dobro sećam trebalo je to da krene od jula prošle godine pa Udovički pravila matematiku pa sada ćemo im davati godišnji pomen na tu tešku muku. Naravno svi oni idu u isti čabar i DS i SNS i SPS i ostali pa niko nikog ne sme da otpusti a nakotili se... Pa još i harač redovno uzimaju na plati, priča se oko 50% svakog meseca za partiju koja te zaposlila.... Pa teško će tu biti nekih otpuštanja osim "prirodnog odliva" tj. onih što odlaze u penziju. Totalna kataklizma......

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo