Dragojlović: Građani i dalje podržavaju put Srbije ka EU

Dragojlović: Građani i dalje podržavaju put Srbije ka EU Izvor: N1

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović smatra da građani nedvosmisleno podržavaju put Srbije ka Evropskoj uniji i dodaje da se nikad nije desilo da Vladu formira evroskeptična stranka.

Iako je opala podrška građana koji podržavaju članstvo Srbije u EU, Dragojlović smatra da ona nije dovedena u pitanje.

"U odnosu na 2008. godinu podrška opada - pa sa 70 odsto koliko je tada bilo u merenjima javnog mnjenja, na nešto više od 50 odsto koliko je danas. Uprkos ovom padu konstantna podrška nastavku naših pregovra i put ka članstvu nije doveden u pitanje", smatra ona i objašnjava da je više razloga za rast evroskeptičnosti i u EU i u Srbiji i da su oni povezani sa krizama koje su zadesile Uniju, ekonomskom i izbegličkom.

9. maja obeležavamo Dan Evrope. Pre tačno 76 godina Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao "Šumanova deklaracija", smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.

Govoreći o pregovorima Srbije i EU ona kaže da oni ne zavise samo od Srbije, jer su to pregovori dve strane.

"Zavisi od spremnosti EU da prima nove članice, od spremnosti Srbije da prihvati obaveze koje proizilaze iz članstva. SCG je imala strategiju ulaska na 2012, meni se tada to činilo jako dugo, sada imamo projekciju da 2018. zagršimo proces pregovora, ali to deluje nerealno", smatra Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Dragojlović navodi da je dobro što će u parlamentu biti stranaka koje se protive članstvu u Uniji.

"U parlamentu se manifestuje demokratija i tamo i treba da čujemo različita mišljenja. Neophpodna je debata o svim argumentima koji idu u prilog EU, ali treba da čujemo i kontraargumente. Jedva čekam da čujem šta imaju da kažu evroskeptične stranke, ali ozbiljnu debatu, a ne samo političke parole", kaže ona.

Što se tiče prisutnosti "evropskih tema" u medijima, Dragojlović objašnjava da, prema istraživanjima, te teme zauzimaju malo prostora kako u medijima zemalja članica, tako i u Srbiji i dodaje da bi to trebalo da se promeni, "jer građani moraju da znaju šta se dešava u EU".

Iako postoji mogućnost da građani Velike Britanije na referendumu podrže izlazak iz EU, ona smatra da to ne može da dovede u pitanje opstanak Unije.

"Velika Britanija je najzanimljivja članica EU i sam njen ulazak je bio spektakularan. Nije mogla da postane čmanica za vreme Šarla de Gola jer je on mislio da je Britanija trojanski konj. Ukoliko Britanci izglasaju "da" na referendumu, pokrenuće se procedura koju je dozvolio Lisabonski sporazum. Ta procedura će trajati i značiće veliki potres za EU u pravnom, ekonomskom i bezbednosnom smislu. EU će ući u jedan novi proces preispitivanja, ali ne dovodim u pitanje opstanak EU", kaže ona.

Izvor: N1


Tagovi: Evropska unija , EU

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Micika

Neka se sprovede referendum, da se narod izjasni pa da vidimo da li smo za EU. Ja nisam.

2 0

Borca greda

Neko ovom narodu jasno i glasno treba da Kaze,ako ste protiv EU,onda cete se suociti sa VIZAMA..

1 1

Mojsije

Ja ne.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo