Zatvori

Sindikati slave Uskrs, a levičari na ulici - u četiri kolone

Sindikati slave Uskrs, a levičari na ulici - u četiri kolone Izvor: N1

Sindikati su dakle pozvali radnike da ostanu kod kuće. Ipak, u centru Beograda, na trgu Slavija, kod spomenika Dimitriju Tucoviću, okupilo se oko 300 predstavnika levičarskih pokreta i stranaka. Iako ih sve vezuju iste ideje, 1. maj obeležen je u četiri kolone.

Dimitrije Tucović - nekada vođa jedne od najborbenijih radničkih stranaka u Evropi. I ovog 1. maja "domaćin" zabrinutih za prava radnika. Neki ga zovu Tuco, neki Mito i ne razlikuje ih samo to. Oko 300 levičara ovde je protestovalo u četiri kolone.

SPS-ovci su strpljivo čekali da svoj polusatni performans završe simpatizeri Nove komunističke partije Jugoslavije koji su Tucoviću doslovno pali u zagrljaj.

Predvođeni šefom, potom su Slaviju osvojili socijalisti - koji tvrde da su u 21. veku ogledalo ideja koje je prošlog veka zastupao lider socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji.

"Sve dok postoji nepravda, postojaće i levica", poručio je lider SPS Ivica Dačić.

Svojih pet minuta na Slaviji su dočekali i najmalobrojniji - iz Levice Srbije. Tu su, tvrde, da podsete: radnici u Srbiji nose pelene, a poslodavci ih udaraju štapovima.

"Niko se ne pridržava čak ni njihovog Zakona o radu, koji je maltene robovlasnički", poručio je lider Levice Srbije, Borko Stefanović.

Kao šlag na tortu, na Slaviju su stigli najbrojniji okupljeni oko "Levog samita Srbije". Poručuju - verski ili praznik radnika, jedno danas nema alternativu - izaći na ulicu.

"I ukazati na rušenje radničkih prava koja se dešavaju i dalje - više nego ikad zapravo", kaže Marko Miletić iz Levog samita Srbije.

Bez obzira na to na platou ispred Doma sindikata - nema žive duše. Od transparenata koji na 1. maj ovde uobičajeno prave gužvu - ni traga.

Sindikati radnika su izabrali. Umesto 1. maja danas obeležavaju Uskrs. Proteste su zamenili saopštenjima u kojima navode: Srbija ima najgori Zakon o radu u Evropi, radnici strahuju od otkaza, sve niže su zarade, plate neretko neisplaćene, a doprinosi neuplaćeni.

To što su sindikati kod kuće - objašanjavaju analitičari - logičan je kraj propadanja srpskih radnika koje traje već 25 godina.

"Tačno je da se ne protestuje kada se prvi maj poklopi sa Uskrsom, jednim od retkih dana nekakve solidarnosti i empatije socijalne. Tačno je i da nemate kome da uputite poruku u uslovima postizborne paranoje ili prebrojavanja glasova i postojanja tehničke vlade, ali je osnovna stvar da su i zaposleni i sindikati, pa i građani i građanke Srbije na kolenima",

Ministar za rad zato kaže: 1. maj je prilika da se zamislimo i najavljuje: pripremamo Zakon o zapošljavanju preko agencija.

Detaljnije u prilogu Adama Santovca:

Izvor: N1

Tagovi: sindikati , 1. maj , radnici

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Neca

Nema problema pa mogu slaviti.

1 0

folirant

Ne vidim tu problem. Nasa vlada je na dnevniku RTS-a u prisustvu predstavnika Fiata i italijanske industrije , obecala svakom ko otvori firmu da ce radnici imati platu 10% manje nego u Rumuniji. Dakle iza discipline stoji drzava. U Rumuniji i Kini su slicne plate. Nedelja je bio slobodan dan, na ulicama gotovo nikoga. Narod je glsao za to, te je za mene ova tema zavrsena.

6 0

Dragan

Nas drzavni sindikat prvo se slika pored crkve na Kosovu,secenje slavskog kolaca(zeleznica),delenje crkvenih kalendara za novu godinu.A da ih pitate gde i kako rade radnici pojma nemaju.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo