Srbija želi da uskladi pravni okvir sa EU do kraja 2018.

Srbija želi da uskladi pravni okvir sa EU do kraja 2018. Izvor: Reuters

Cilj Srbije za potpuno usklađivanje sa pravnom tekovinom EU je kraj 2018. godine, izjavila je vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.

Kancelarija za evropske integracija je pripremila revidirani Nacionalni program za usvajanje pravne tekovine EU i očekuje da će nova vlada, čim se formira, usvojiti taj dokument, rekla je Milenković na Trećoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, platforme civilnog društva za učešće u pristupnim pregovorima.

"Naša ciljna godina je kraj 2018. za potpuno usklađivanje sa pravnim tekovinama EU", rekla je vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije, napominjući da to ne treba mešati sa godinom ulaska u EU.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima Tanja Miščević rekla je da je Konvent dobar model za učešće civilnog društva u pregovorima sa EU i da ga preuzimaju i druge zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

"Mi smo spremni da tu praksu i iskustvo dosadašnjeg rada prenesemo, kako mi iz pregovaračkog tima, tako i sam Konvent”, rekla je ona.

Kao ključne elemente saradnje sa civilnom društvom istakla je učešće Konventa u izradi dokumenata za pristupanje, obavezu pregovaračkog tima da pruži odgovor na sugestije Konventa, kao i analitičku podršku timu bez čega, kako je navela, nema uspešnog vođenja pregovora.

"Nova stvar je inkluzivnost u implementaciji", rekla je ona, dodajući da se civilno društvo sve više uključuje ne samo kao kontrola, već ima ulogu i u primeni.

Kao primer je navela poglavlje 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti, gde je element rada u zajednici gotovo isključivo u rukama lokalnog civilnog društva.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da su izbori još jedna potvrda opredeljenja građana za članstvo u EU i reforme koje su sprovođene.

Ona je pohvalila znanje, stručnost i kapacitete Konventa uz ocenu da su uključenost organizacija u pregovore od ključnog značaja, kako za javnost koja treba da ima uvid u napredak, tako i za institucije kako bi uočile nedostatke.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

To jest...

"Srbija želi da uskladi pravni okvir sa EU do kraja 2018..." ... - To jest: sa raznim N. Popovićima, Sandama, Lazanskima... i sličnima - ad calendas graecas, iliti jednostavno, rečeno, na Kukovo leto...

2 0

Бобан Милетић Бапси

Ми , Срби , смо одувек имали више среће него памети - тако да таман покуцамо на врата ЕУ , а оно МЕЂУТИМ ... ЕУ није код куће ... отишли свко на своју страну ... нема их ни у траговима !!!

2 1

Andromeda

Kako se u to uklapa Vučićeva izborna krađa?

10 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo