Sindikat nauke Srbije traži institucionalno finansiranje

Sindikat nauke Srbije traži institucionalno finansiranje Izvor: N1, arhiva

U toku je konkurs Vlade Srbije za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata. Nezadovoljan uslovima konkursa, Sindikat nauke Srbije je održao konferenciju na koju je nenajavljeno došao i ministar nauke.

Istraživači su zatražili od Srđana Verbića da oko 50 instituta u Srbiji u kojima radi 3.000 naučnika pređe na institucionalno finansiranje, a ne da plate dobijaju isključivo kroz aktuelan konkurs.

Tvrde - to ih u odnosu na profesore univerziteta, koji uz plate takođe mogu da konkurišu za projekte, stavlja u neravnopravan položaj.

Izvor: N1

Tagovi: nauka

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ocvali

Evo, ja sam ,,ocvao“. Ucestvujem u konkursima Ministartva od 2000. Publikovao sam preko 150 radova i saopštenja od cega 89 u celosti: 26 saopstenja na konferenciji štampanih u cesloti + 63 rada (od čega 54 sa SCI liste) + Ukupna zbir impakt faktora za M21+M22+M23 preko 100. Ukupan broj bodova je preko 400, a broj bodova M21+M22+M23 za 2011-2015 je oko 200. Radovi čiji sam koautor citirani preko 400 puta (bez autocitata). Hirš je bar 12 (po WoS-u na dan 15 mart). Konstruisao sam uređaje i nova laboratorisjka postrojenja, popravljao stare krševe, puštao u rad i verifikovao performanse novih uređaja. Pisao reklamacije strancima, pa nam menjal inicijalno ,,uvaljane" sajamske eksponate za nove uređaje. Sve bez dinara nadoknade. Radim po 10 sati dnevno. Volim to što radim. Odlazim na posao i subotom i nedeljom (o svemu postoji detaljna evidencija u knjizi dolazaka). Sve bez nadoknade. Nisma doktorirao, ali sam magistar. Ne master! Ispite nisam polagao na bodove. Polagao sam na znanje. Već godinu dan sam u satausu stručnog savetnika. I noćas kucam doktorat. Za mene i one sličnim meni, nema mesta na fundamentalnim istraživanjima po konkursu Ministartva. Biću srećan, ako pronađem nekoga na tehnološkom razvoju ko će da me primi. Do sada su svi imali svoje ljude, a nemaju participacije, pa ne mogu da me prime. Imaću platu manju od mojih tehničara (koje izuzetno cenim i njihove plate su, za posao koji obavljaju, male). Zašto stručni savetnici ne mogu da učestvuju na više od jednog projeta. Zašto moraju da budu ocenjeni A6? Ako bi svi ,,ocvali“ izašli iz lab, ko bi u njima radio?

11 1

dex

Ma jok bre!Ulagati u Farmu i Parove!

19 0

Kolega sa pravim pitanjem

Зашто ћуте о недавном(2011.-2015.г.) чопоративном-стампедо пријему на научне пројекте и на истањени научни буџет преко 4000 потпуно неадекватних,оцвалих, трећеразредних и дугогодишњих студената?

21 14

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo