Dragojlović: Ono što traži Hrvatska ne postoji kod članica

Dragojlović: Ono što traži Hrvatska ne postoji kod članica Izvor: N1

Ono što traži Hrvatska nije standard EU i ne može biti pretočeno u zahtev, jer takva zakonodavna rešenja ne postoje ni u članicama, kaže Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU. Hrvatska nema tu težinu da može zaustavljati Srbiju na evropskom putu, ali može da bude kamen spoticanja, kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Srbija je početkom 2012. postala kandidat za člana Evropske unije. Od tog trenutka prošle su četiri godine, a mi smo stigli tek do dva otvorena od ukupno 35 pogavlja u pregovorima. Iz Zagreba nam je prošle nedelje stigla rampa za Poglavlje 23. Problemi u odnosima sa Hrvatskom sada izlaze na površinu.

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, kaže da ono što traži Hrvatska, a nije argumentovano, jeste ono što nije standard EU niti može da bude pretočeno u zahtev EU, jer takvi standardi ni zakonodavna rešenja ne postoje ni u zemljama koje su već članice Unije.

"Ovde postoji saglasnost 27 članica da je Srbija spremna i da je pružila dovoljno argumentacije u akcionim planovima za otvaranje poglavlja 23. I mi smo kroz proces skrininga shvatili šta sa našim pravnim i političkim sistemom nije u skladu - u našem zakonodavnom sistemu - sa standardima EU i zato se mi u tim akcionim planovima izjašnjavamo merama kojima ćemo dostići te standarde", navodi.

Mi očekujemo da će, uprkos opstruiranju Hrvatske, poglavlja 23 i 24 biti otvorena u junu, rekla je gošća Novog dana.

"Očekuje se i otvaranje Poglavlja 5 koje se odnosi na javne nabavke, to je tematika koja je usko povezana sa Poglavljem 23 - koje se odnosi na borbu protiv korupcije i Srbija tu ima spremnu pregovaračku poziciju", kaže Dragojlović.Tu su i dva lakša poglavlja - 25 i 26 koja se tiču obrazovanja, nauke, istraživanja, navodi ona.

Na komentar da je Srbija krenula sa najtežim poglavljima, Dragojlović dodaje da nije bilo izbora. Srbija pregovara po novom principu - poglavlja 23 i 24 spoadaju u najteža, pored 35 koje mi imamo, kaže ona i dodaje da ih je potrebno otvoriti da bismo otklonili probleme našeg unutrašnjeg sistema.

Za poglavlja 5, 32 i 23 Srbija ima spremne pregovaračke pozicije, kaže ona. "Za Poglavlje 35 Srbija nema pregovaračku poziciju, ima je samo EU", dodaje Dragojlovićeva. On je rekla da je Nacionalni konvent pozitivno ocenio spremljene pregovaračke pozicije, i da su brojni predlozi iz civilnog društva usvojeni.

Aleksandra Joksimović: Nadam se otvaranju Poglavlja 23 u junu

Aleksandra Joksimović Izvor: N1

Bilo je evidentno da će Hrvatska koristiti svoju komparativnu prednost i postavljati određene uslove Srbiji, kao što je to činila Slovenija Hrvatskoj i Italija Sloveniji, kaže Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za posljnu politiku.

Ona dodaje da je to bilo očekivano, i da su Srbi i Srbija u Hrvatskoj bili tema kampanje i ono oko čega su se lomili izborni rezultati. Nakon izbora nove Vlade Hrvatske taj kontinuitet negativnog trenda i dalje se održava konstantno, iako se očekivalo da će tenzije koje su se stvorile pasti.

Hrvatska nema tu težinu da može zaustavljati Srbiju na evropskom putu, ali može biti konstantni kamen spoticanja, dodaje Joksimovićeva.

Ona ističe da se sada vidi da je Hrvatska pred Srbiju postavila uslove koji nisu bili postavljani kad se dogovaralo o kriterijumima za otvaranje ovog poglavlja.

Joksimovićeva je rekla da su integrativni procesi ipak politički procesi, ali da postoji razlika u težini i moći zemalja EU.

U ovom trenutku je Hrvatska iskočila, ona time dovodi u pitanje i kredibilitet EU, dodaje. Kako navodi, sigurna je da će EU odgovarajuće reagovati, i dodaje da se u ovom trenutku traži način na koji će se izaći iz ove suituacije bez posledica za obe strane. Ona zato dodaje da se nada da će doći do otvaranja Poglavlja 23 u junu.

Hrvatska nema takav stav samo prema Srbiji, ima i prema BiH, prema svim susedima ima nekonstruktivan stav kada govorimo o evrointegracijama, kaže Joksimovićeva, dodajući da misli da je to u Briselu prepoznato. Podseća da su hrvatski evroparlamentarci davali brojne amandmane na rezoluciju o Srbiji, koji su se uglavnom ticali bilateralnih pitanja i dodaje da su oni bili odbijani.

Ovo je dugotrajan proces, postoje mnogo ozbiljniji problemi između Srbije i Hrvatske koji se ne rešavanju dugo godina, kao što je pitanje granica, ističe Joksimovićeva. To će biti jedno od značajnijih pitanja koje ćemo morati da rešimo, dodaje.

Naglašava da je proces pregovaranja jedan dugotrajan okvir, i kaže da se Unija menja, da današnja EU nije ona EU u koju će Srbija ući. "Neki uslovi će se pojačavati, a neki će nestajati", dodaje.

Iskustvo EU u pregovaračkim procesima do sada je pokazalo da su poglavlja 23 i 24 toliko kompleksna i da je potreban dug proces da bi se implementirala, kaže Joksimovićeva. Ona dodaje da nije u pitanju samo usaglašavanje sa EU zakonodavstvom, nego i implementacija i primena i da se zato sa ovim poglavljima kreće na samom početku.

Komentarišući kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN, Joksimovićeva je dodala je u pitanju respektabilan kandidat koji je uložio dosta u svoju kandidaturu, i da se nada da će dobiti punu podršku Srbije na način na koji je to moguće.

Celo gostovanje u Novom danu pogledajte u videu ispod:

Izvor: N1

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jednoumlje

Mislim da bi kao goste trebalo dovesti i one koji tvrde da je Hrvatska u pravu i imaju argumente za to. Samo suceljavanjem argumenata. oobican gradjanin moze steci utisak ko je u pravu. Ovako jednoumljem se pridonosi da gradjani ne dobiju punu sliku i onda se sokiraju kada se desi nesta drugo

9 0

Djole

Ma nije moguće da je napredni evropejac vučić za četiri godine otvorio samo dva poglavlja. I zadužio zemlju 10 milijardi. Ne verujem.

25 0

Da Se Ne Lažemo

Ugrožavate prava manjina, zatvarate ili prodajete medije nacionalnih manjina i očekujete pohvale od naših komšija?

13 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo