Ekipa Insajder napustila konferenciju za novinare Bajatovića

Ekipa Insajder napustila konferenciju za novinare Bajatovića Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović umesto odgovora na pitanje kako se troši novac koji je Srbija uložila u izgradnju Južnog toka, postavio je pitanje koliko košta obezbeđenje Brankice Stanković koje joj je dodeljeno odlukom države.

Na današnjoj konferenciji za novinare prethodno je Dušan Bajatović u uvodnom izlaganju optužio redakciju Insajdera, koju je sve vreme nazivao Autsajder, da vodi kampanju protiv, kako je rekao, gasa kao energenta i da to novinari rade zbog donacija.

Novinarka Insajdera posle ovih opužbi pitala je Bajatovića da li je takva diskreditacija njegov pokušaj da umanji značaj pitanja kako je novac građana Srbije potrošen, na šta je direktor Srbija gasa odgovorio kontrapitanjem: Koliko košta obezbeđenje policije koje ima Brankica Stanković?.

Na konstataciju novinarke da je Brankica Stanković pre godinu dana tražila da joj se na ličnu odgovornost ukine obezbeđenje, ali da iz MUP nema odgovora, Bajatović je objasnio da je on samo pitao koliko to košta i da nije rekao da njoj obezbeđenje ne treba.

Ekipa Insajdera je posle toga saopštila da napušta konferenciju za novinare zbog neprimerenog ponašanja Dušana Bajatovića. Novinari ostalih redakcija ostali su na konferenciji i nastavili da postavljaju pitanja.

Više o tome kako je kontrolisan novac potrošen za Južni tok čitajte na Insajder.net.

Izvor: N1/insajder.net

NUNS: Bahato i uvredljivo

Način na koji se direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na konferenciji za novinare obratio novinarima Insajdera bahat je i krajnje uvredljiv, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

"Brankici Stanković je obezbeđenje dodeljeno jer je, zbog onoga o čemu je pisala, godinama izložena brutalnim pretnjama i pritiscima. To, dakle, nije posledica njene volje ili nekog hira, nego činjenice da srpsko društvo još nije uspelo da obezbedi uslove za normalan rad svih novinara i da su različiti centri moći i nasilničke grupe izvor ozbiljnih pretnji", navodi NUNS.

U saopštenju se dodaje da je "Bajatovićeva izjava uvredljiva ne samo za one novinare koji su izloženi brutalnim pretnjama i kojima je moralo da bude dodeljeno policijsko obezbeđenje, nego i za celokupnu novinarsku profesiju".

"Ona je neprihvatljiva i zbog toga što praktično dovodi u pitanje nastojanja društva i države da, u meri u kojoj je to moguće, zaštite novinare. Život pod policijskom zaštitom je mučan i teško podnošljiv, što je na svojoj koži najviše osetila upravo Brankica Stanković. Bajatović bi to morao da zna i najmanje što može da učini je da se javno izvini zbog ovakvog postupka", saopštio je NUNS.

NUNS poziva novinare da u ovakvim i sličnim situacijama reaguju protestom ili napuštanjem konferencije za medije i na taj način iskažu profesionalnu solidarnost.

UNS: Neprimerena reakcija

Udruženje novinara Srbije ocenilo je neprimerenom reakciju direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića na pitanje novinarke "Insajdera" o gradnji Južnog toka. 

"Dužnost novinara je da postavljaju pitanja od javnog značaja, a nosioci javnih funkcija su dužni da na ta pitanja odgovore... Dužnost policije je da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i suočavaju se sa bezbednosnim pretnjama onih na čije nezakonite poslove ukazuju", navodi se u saopštenju UNS-a. 

UNS je, takođe, naveo da je Bajatović redakciju "Insajder.net" sve vreme oslovljavao sa "agencija Autsajder".

Komentara 89

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Leposav

Od ovakovog moralnog patuljka a i svakojakog drugog se i ne ocekuje nesto bolje. Evo vam ga Rusofili pa se uhvatite sa njime u kolo. On vam je najbolja potvrda koliko vredi pakt sa Rusijom.

1 0

Joca

Jedan od bahatijih sa prostora Srbije koji sve radi iz ličnog koristoljublja.

23 0

Haiyan

Covek koji radi direktno protiv interesa svoje drzave,za stranu silu, na 5 funkcija, usudjuje se da pita koliko nesto kosta. A sef njegove stranke je licno dodelio to obezbedjenje Stankovicki. To sto je on uradio i nastavlja da radi u Srbiji, u Evropi se naziva "veleizdaja" i odavno bi bio na visestrukoj dozivotnoj robiji da je ovo 'pravna' drzava.

32 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo