Vojnici skidaju uniformu zbog niskih plata

Vojnici skidaju uniformu zbog niskih plata Izvor: Tanjug/Zoran Mirković

Vojsku Srbije je u prva dva meseca 2016. godine napustilo 152 vojnika po ugovoru, dok je prošle godine samo iz kopnene vojske otišlo je 660 ugovoraca, upozorava Vojni sindikat Srbije. U Ministarstvu odbrane potvrđuju da u proseku godišnje uniformu skine oko 800 profesionalnih vojnika, što je osam odsto od ukupnog broja, piše Politika.

Predstavnici jedinog reprezentativni sindikat u VS navode da su najčešći razlozi za prestanak službe "niska primanja, ubitačan i razočaravajući standard pripadnika VS", pa je čak 70 odsto onih koji su prošle godine skinuli uniformu to učinilo na svoj zahtev.

Prema podacima koje je Politika dobila iz resornog ministarstva samo 44 odsto vojnika je zatražilo otpust iz službe. Potvrdili su da su u januaru i februaru 152 ugovorca skinula uniformu, ali su i najavili da će u vojnu službu stupiti 431 novi. Njih 220 već u aprilu biće upućeno u jedinice Vojske Srbije.

Ipak, svaki vojnik koji zauvek skine uniformu državi donosi dodatni trošak budući da novi „ugovorci” moraju da prođu višemesečnu obuku. Primera radi, u obuku nišandžije tenka treba uložiti 240.000 dinara.

Pitanje je da li država može da zadrži već obučene vojnike sa platom od 32.000 dinara, smanjenim dnevnicama i gomilom prekovremenih sati koje teško mogu da naplate. Predstavnici Vojnog sindikata Srbije upozoravaju da čak 81 odsto pripadnika VS zarađuje manje od republičkog proseka.

Tagovi: Vojska Srbije , plata

Komentara 113

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Veteran

Od pocetka godine iz moje jedinice je otisao mladi oficir ni 4 godina nije nosio čizmu a već mu se smučila za sitne novce, vojnici samo odlaze!! Pričaju koliko su zaposlili a niko ne spominje koliko ih je otišlo!! Bolje da odem i vozim 3 meseca kamion po Evropi nego 3 meseca po šumi. Em ću videti kako živi normalan svet em ću zaraditi kao da sam u vojsci radio cele godine!! Odlazim i ja

42 1

Milan

A gde su tu podoficiri ja i jos dvojica kolega podoficira stariji vodnici prve jlase smo napustuli posle 18 godina sluzbe znam cak i za oficire . Proveriti taj podatak . Bilo bi dobro da javnost zna....

29 0

43.Klasa

Elem, Kad saberemo ko pošteno radi ne može da sastavi kraj sa krajem a oni koji treba da nas zaštite od raznih malverzacija , mislim na razne inspektorate i zaštitare , koji su na budžetu, prave kuće i vikendice vredne na desetine hiljada evra letuju u Grčkoj po dve nedelje dok pošten vojnik i policajac razmišlja da li da odvede decu na bazen jer ga to košta 500 600 dinara, JAD I BEDA!

29 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo